Η Μάρκα του Καταναλωτή: Δύο μεγάλες ελληνικές αλυσίδες συμμετέχουν

Create: 18/11/2019 - 20:30

Πρόκειται για τη Μάρκα του Καταναλωτή, που είναι μια νέα, ιδιαίτερη πρωτοβουλία αναπτύσσεται, η οποία αυτό το διάστημα στην Ελλάδα βασισμένη σε ένα πρότυπο που ήδη λειτουργεί στην Γαλλία. Μεμονωμένοι καταναλωτές θα δημιουργούν ένα προϊόν με βάση τις αγοραστικές επιλογές τους, το προϊόν αυτό θα παράγεται από συγκεκριμένο- συμβεβλημένο παραγωγό και θα διακινείται σε όλη την αγορά υπό ένα νέο καθεστώς επιχειρηματικής ανάπτυξης που δεν θα έχει αποκλειστικό στόχο το κέρδος.

Με βάση τη νέα αυτή φιλοσοφία καταναλωτές θα δημιουργούν τη δική τους μάρκα προϊόντων. Προϊόντα ποιοτικά, υγιεινά και υπεύθυνα στηρίζοντας τους Έλληνες Παραγωγούς. Ο έλεγχος της αγοράς και της εμποριοποίησης των προϊόντων, μετά τη Γαλλία, αλλάζει και στην Ελλάδα.

Στη Γαλλία, η Μάρκα του Καταναλωτή «C’est qui le patron?», είναι η µεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων 30 χρόνων στο τοµέα των τροφίµων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως περισσότερα από ένα εκατ. λίτρα γάλα της «Μάρκας του καταναλωτή» πωλούνται κάθε εβδοµάδα από τα καταστήµατα λιανικής τους αγροτικού γίγαντα. Τα τελευταία δυο χρόνια µάλιστα, η ιδιαίτερη αυτή κοινοπραξία παραγωγών και καταναλωτών, έχει δώσει στην παραγωγή περίπου 25 προϊόντα, ενώ το ίδιο διάστηµα, έχουν πουληθεί περισσότερα από 120 εκατ. προϊόντα σε περισσότερα από 3,2 εκατ. νοικοκυριά. Είναι τέτοια η προτίµηση των καταναλωτών σε αυτά τα προϊόντα, ώστε οι αγοραστές της µάρκας να αγγίζουν το 12% του συνόλου του γαλλικού πληθυσµού.

Μάλιστα µια τέτοια πρωτοβουλία φαντάζει ενδιαφέρουσα και στις µεγάλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες αξιολογούν θετικά την δυναµική ενός τέτοιου κινήµατος, ανοίγοντας, στην περίπτωση της Γαλλίας χώρο στα ράφια τους.

Όµως και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι υψηλό.

Στην Ελλάδα ο Χαράλαµπος Κώτσου, συνιδρυτής και συντονιστής της Μάρκας του Καταναλωτή «Ποιος είναι το Αφεντικό;», έχει ανακοινώσει ότι ήδη η οµάδα του έχει δεδηλωµένη τη συµµετοχή δυο αλυσίδων που έχουν δεσµευθεί ότι θα στηρίξουν το εγχείρηµα.

Μάλιστα όπως εξήγησε, οι αλυσίδες αυτές προτίθενται να έλθουν οι ίδιες σε επικοινωνία µε τις βιοµηχανίες προκειµένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες παραγωγής ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει µεγάλο επιχειρηµατικό ρίσκο, αφού «εµείς είµαστε από πίσω και θα αγοράσουµε», όπως µετέφερε ο ίδιος.

Στη διαδικτυακή πλατφόρµα της Μάρκας του Καταναλωτή, θα αναρτώνται ερωτηµατολόγια µε τις προδιαγραφές του κάθε προϊόντος. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα χαρακτηριστικά που επιθυµούν βλέποντας ζωντανά πώς η κάθε επιλογή τους επηρεάζει τη τελική τιµή λιανικής. Στη συνέχεια, τα προϊόντα θα παράγονται, ακολουθώντας υπεύθυνα τις προδιαγραφές που θα έχουν αποφασίσει οι καταναλωτές, από τους συνεργαζόµενους παραγωγούς.

Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, πως η επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι τόσο µεγάλη που αναµένεται να την εφαρµόσουν και χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερµανία, το Μαρόκο, οι ΗΠΑ κ.ά.

Τι είναι η Μάρκα του Καταναλωτή;

«Είναι, επί της ουσίας, ένας δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία προϊόντων με τη συνεργασία καταναλωτών και παραγωγών. Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι οι καταναλωτές να αποφασίζουν για τις προδιαγραφές, τη ποιότητα και τη τιμή των προϊόντων, έχοντας πλήρη γνώση για το που πηγαίνουν τα χρήματά τους, στηρίζοντας τους Έλληνες παραγωγούς. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στη πλήρη διαφάνεια, ισότητα, αλληλεγγύη και την υγεία», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου.

Πως όμως θα λειτουργεί το όλο εγχείρημα; Στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.imarkatoukatanaloti.gr θα αναρτώνται ερωτηματολόγια με τις προδιαγραφές του κάθε προϊόντος. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν βλέποντας ζωντανά πως η κάθε επιλογή τους επηρεάζει τη τελική τιμή λιανικής.

Τα προϊόντα θα παράγονται, ακολουθώντας υπεύθυνα τις προδιαγραφές που θα έχουν αποφασίσει οι καταναλωτές, από τους εταίρους που θα δεσμεύονται πλάι μας, μοιραζόμενοι τις ίδιες αξίες. Όχι διαφήμιση, όχι πωλητές, αλλά ενεργοί καταναλωτές. Αυτό επιτρέπει μια σημαντική εξοικονόμηση στη τελική τιμή πώλησης από την οποία επωφελείται ο παραγωγός. Ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα του στηρίζει τον παραγωγό τους, ο οποίος θα αμείβεται καλύτερα.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.