Σούπερ Μάρκετ: Πόσο εύκολα κολάμε τον κορωνοϊό; Απαντούν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης

Create: 21/11/2020 - 08:42

Eρώτηση για το ενδεχόμενο τα σούπερ μάρκετ να αποτελούν σημαντική «εστία μετάδοσης» κορονοϊού δέχθηκαν απόψε οι κ.κ. Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για την επιδημία στην Ελλάδα, με αφορμή πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Ο επι. καθηγητής ανέφερε πως η δημοσιογράφος πιθανότατα αναφέρεται σε ανάλυση που έκανε ο Public Health England, ο οποίος όμως «δεν είπε αυτά τα πράγματα που αναφέρονται στην ερώτηση».

«Είπε το εξής: αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace- δηλαδή καθένας είχε στο κινητό του την εφαρμογή- έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market», εξήγησε.

«Και βγήκε», λοιπόν, «ο Public Health England και είπε μάλιστα ότι (σ.σ. τα παραπάνω) δεν σημαίνουν ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά». «Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν», συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, «έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν μέσα στο νοικοκυριό».

«Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και πώς μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες», συνέστησε.

Και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διαφώνησε με το περιεχόμενο της ερώτησης (σ.σ. «Τις τελευταίες ώρες είδε το φως της δημοσιότητας βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία super market και σχολεία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού», αναφερόταν στο εισαγωγικό της σκέλος) λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται η ουσία της ερώτησης», αφού στην ανάλυση «γινόταν μια ανάδειξη των χώρων που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα super market» ή και «στα σχολεία».

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα απόψε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την κατάληξη ακόμη 72 ασθενών με Covid-19 - ο ημερήσιος αυτός θανάτων αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ για τη χώρα, ενώ αντιστοιχεί στην απώλεια τριών ανθρώπων ανά ώρα, κατά μέσο όρο. Κατά τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τα θύματα της επιδημίας, από το ξέσπασμα της και μέχρι σήμερα, είναι 1.419 συνολικά.

Στο μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα, οι οποίοι ανήλθαν στους 519 απόψε. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η κάμψη στις διασωληνώσεις θα επέλθει ακόμη και αρκετές μέρες μετά την αναμενόμενη, λόγω του lockdown, μείωση στα κρούσματα. 

Τέλος, ο αρμόδιος Οργανισμός ανέφερε πως οι νέες μολύνσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στις 2.581, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν στη Θεσσαλονίκη (673), όπου και καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπως και θανάτων.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.