Αγία Σοφία τέσσερις μήνες μετά : Πώς μετέτρεψαν οι Τούρκοι το θαυμαστό σύμβολο της Ορθοδοξίας

Create: 25/10/2020 - 14:20

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις 24 Ιουλίου, την επίσημη μετατροπή του λαμπρότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η νέα ονομασία, στην ταμπέλα, έξω από τον ιερό χριστιανικό ναό αναγράφει πλέον Ayasofya -i Kebir Cami-i Şerifi.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών που το επισκέπτονταν με λαχτάρα στην Κωνσταντινούπολη.

1 USTA 10 ÇIRAK PROJESI KAPSAMIN’DA İSTANBULDA BULUNAN ÖĞRENCILERIMIZ BUGÜN #AYASOFYACAMII GIDEREK ŞÜKÜR NAMAZI KILDILAR.
RABBIM DUALARINIZI KABUL EYLESIN. PIC.TWITTER.COM/J0K4FNHCOI

— GSB MANISA YURTLARI (@MANISAKYGM) OCTOBER 16, 2020

Σημειώνεται ότι λειτούργησε ως χριστιανικός ναός ως την Άλωση στις 29 Μαΐου του 1453, με εξαίρεση την περίοδο των Σταυροφοριών το1204–1261, όταν μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Από το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος έως το 1934, οπότε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψε σε μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου φέτος, με προτροπή του προέδρου Ερντογάν και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας, το μουσείο της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε πάλι σε Μουσουλμανικό τέμενος.

#AYASOFYACAMII ÇOK ŞÜKÜR AKŞAM NAMAZINI EDA ETTIK PIC.TWITTER.COM/YIAEX2DYM5

— ♑???? (@MUTLUAY_MMN) OCTOBER 17, 2020

Σημειώνεται πως, ως την μετατροπή του μουσείου του σε τζαμί ήταν το πλέον δημοφιλές αξιοθέατο στην Τουρκία, με περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρά τις υποσχέσεις της Άγκυρας ότι όποιες μετατροπές γίνουν δεν θα επηρεάσουν το βασικό χαρακτήρα του κτιρίου, η μετατροπή ήταν πρόχειρη και καταστροφική. Το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε ένα άχαρο, σκοτεινό και άδειο χώρο με καλυμμένες όλες τις επιφάνειες που περιείχαν απεικονιστικά στοιχεία. Νωπογραφίες και ψηφιδωτά σκεπάστηκαν, καθώς η απεικόνιση απαγορεύεται από το Ισλάμ.

#AYASOFYACAMII اَلْحَمد للَّه PIC.TWITTER.COM/SAFAWLDU0M

— HATICE KÜBRA YILMAZ (@HATICEKUBRA_) OCTOBER 23, 2020

Πηγή

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.