Αχαϊα-Αιτ/νια: Αντιπαλοι στο 'ράλλυ΄για την μονάδα παραγωγής ηλεκτροκίνητων ΙΧ

Create: 22/12/2020 - 13:04

Μετά το Πλατυγιάλι (Αστακός Αιτ/νιας) η Αχαϊα, μέσω του και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μπαίνει σφήνα στη διεκδίκηση του εργοστασίου παραγωγήγς ηλεκτρικίνητων ΙΧ της Next.e.GO!

Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ομότιμος καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Παναγιώτης Τσώνης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων Δημήτρης Σερπάνος, κάνουν γνωστό ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους, γι΄αυτό τον σκοπό και καλούν και άλλους φορείς της Πάτρας να συστρατευθούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων φορέων, σύμφωνα με την "Πελοπόννησο" και τη "Γνώμη" αναφέρουν ότι, η πρόσφατα υπογραφείσα «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» της εταιρείας Next.e.GO με την Enterprise Greece για την εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, αποτελεί μία πρωτοποριακή επένδυση, η οποία θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.000 έμμεσων, με την απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη νέων πράσινων τεχνολογιών, την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και την ανάδειξη της τελικώς επιλεγείσας περιοχής σε επενδυτικό προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία Nexte.Go βρίσκεται σε αναζήτηση της περιοχής προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση, η οποία θα πρέπει να διαθέτει λιμάνι, ακαδημαϊκό ίδρυμα και κέντρο έρευνας.

Η Πάτρα, διαθέτει όλα τα παραπάνω, δηλαδή μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, πανεπιστήμιο και ερευνητικά ινστιτούτα με σημαντική σχετική εξειδίκευση όπως το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) και επιπλέον Βιομηχανική Περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για την εγκατάσταση του πρωτότυπου εργοστασίου.

Οι τέσσερις φορείς, στην ουσία καλούν όλο το τοπικό δυναμικό των φορέων, και κυρίως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαϊας, να συνταχθούν πίσω από αυτή την κοινή προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί μια τοπική «task force» που θα διεκδικήσει συντεταγμένα και δυναμικά αυτή την σημαντική επένδυση.

Να σημειωθεί ότι, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η οποία υπέγραψε την επιστολή πρόθεσης συνεργασίας, με την εταιρεία Next.e.GO, έχει υπογράψει ήδη σύμφωνο συνεργασίας με τον ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή η συμφωνία, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην προσπάθεια διεκδίκησης της επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ. Μόνο που οι προετοιμασίες και οι κινήσεις που θα γίνουν, πρέπει να είναι άμεσες, γιατί, η επιλογή της περιοχής εγκατάστασης της αυτοκινητοβιομηχανίας, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες και η κατασκευή να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια.

Yποψήφιες περιοχές για την επένδυση της Next.e.GΟ στην Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστεί τόσο το εργοστάσιο της εταιρείας, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, όσο και το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς είναι επίσης η Κοζάνη και γενικότερα η Πτολεμαΐδα (ώστε να αξιοποιηθεί και το project της απολιγνιτοποίησης). 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΓΚΡΗ

Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, με αφορμή τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για την κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Συνυπογράφω την πρωτοβουλία των φορέων της Πάτρας, για τη δημιουργία στην πόλη της μονάδας ηλεκτροκίνητων οχημάτων, κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Πάτρα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη διεκδίκηση του έργου: Πανεπιστήμιο με διεθνείς διακρίσεις, Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας υψηλών προδιαγραφών, σύγχρονο λιμάνι, αεροδρόμιο σε μικρή απόσταση, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που τη συνδέει με την Αθήνα καθώς και βιομηχανική περιοχή.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Αχαΐα. Οι άμεσες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν με την επένδυση αυτή (ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ), ανέρχονται στις 1.000, ενώ οι έμμεσες θα ξεπεράσουν τις 5.000!"

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.