Άτομα με αναπηρία προς Δήμους Ηλείας: «Δώστε άμεσα λύσεις στα προβλήματά μας»

Create: 31/07/2020 - 16:30

Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα και στους επτά δήμους της Ηλείας διεκδίκησαν χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας. Η δυνατότητα πρόσβασης στις παραλίες ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Παντελή Παπαναγιώτου ο οποίος τόνισε ότι:

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα εξής μηχανήματα πρόσβασης στη θάλασσα που μπορούν οι κινητικά ανάπηροι να κάνουν ένα μπάνιο. Στην Αμαλιάδα, στην περιοχή της Κουρούτας όπου υπάρχουν αποδυτήρια και χημικές τουαλέτες. Στην περιοχή της Γλύφας όπου εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες δεν έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες ενώ έχει τοποθετηθεί το seatrac. Στην περιοχή της Ζαχάρως, ο δήμαρχος μας είχε υποσχεθεί σε συνάντηση που είχε γίνει με τον γραμματέα και τον ταμεία του Σωματείου, ότι θα είναι νοίκιαζε ένα μηχάνημα προκειμένου μία παραλία της περιοχής να είναι προσβάσιμη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί αν και βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου και μένει ουσιαστικά ένας μήνας για να μπορούν να κάνουν μπάνιο τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα σε συνάντηση που είχε γίνει με τον κ. Λέντζα στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης είχε ειπωθεί ότι θα τοποθετηθούν τρία μηχανήματα τέτοιου είδους μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Έχει περάσει ήδη ένας μήνας και δεν έχει γίνει τίποτα. Όσον αφορά τον Δήμο Πύργου, δυστυχώς για μία ακόμα φορά φάνηκε ανακόλουθος του προγράμματός του, καθώς όπως ενημερωθήκαμε υπήρχε πρόβλημα με την οικονομική επιτροπή και χάθηκε για φέτος το πρόγραμμα προκειμένου να τοποθετηθούν δυο seatrac στη Σπιάντζα και στον Αγ. Ηλία. Παρά τις δηλώσεις του δημάρχου, δεν έχει γίνει ακόμα επιδιόρθωση στις ράμπες που αφορούν τον κεντρικό άξονα. Ο ίδιος ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι μετά από πρόταση του θα φτιαχτεί στο Λάτσειο μπροστά μία ράμπα προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία. Ούτε όμως αυτό έχει γίνει. Χαιρετίζουμε ωστόσο την ανακοίνωση,που θα περάσει και ως θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την μείωση στα δημοτικά τέλη. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει αποφασιστεί για το νερό αν και υπάρχει νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο και θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί αν και ο νόμος πετάει έξω το 70% των ατόμων με αναπηρία και προβλέπει μείωση για εκείνους που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτούς τους ανθρώπους ωστόσο είναι ευλογία και θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί. Υπάρχουν όμως και αισιόδοξα μηνύματα καθώς έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας και της ΔΕΚΕ αλλά και τις Ενώσεις των Περιφερειών που αφορά τα έργα ΕΣΠΑ που θα γίνουν και θα μπορούμε να επεμβαίνουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις σε όλους τους νομούς και τους δήμους.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα δείγματα δεν είναι θετικά. Έχουν τοποθετηθεί πέντε seatrac από την Περιφέρεια στο Νομό Αχαΐας, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία κανένα και στην Ηλεία υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα στο Κατάκολο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να τοποθετηθεί άλλο ένα στην Ηλεία και όχι και τα πέντε μηχανήματα στην Αχαΐα. Είναι μία αδικία που θα πρέπει να διορθωθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναγιώτου, θίγοντας επίσης το θέμα των φορολογικών δηλώσεων και του Νόμου 4646  ο οποίος ψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019 και προβλέπει την απαλλαγή της εισφοράς αλληλεγγύης από όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 80%.

Ο Γιάννης Πετρόπουλος με τη σειρά του άσκησε δριμεία κριτική στον δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για «κοροϊδία», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του Δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, αλλά και Αντιδημάρχων, υπήρξε δέσμευση, για την άμεση δημιουργία δύο προσβάσιμων παραλιών σε Σπιάντζα και Αγ. Ηλία, αλλά και για την επιδιόρθωση των ραμπών στους κεντρικούς άξονες της πόλης του Πύργου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
«Διάβασα προχθές, είδα ότι τα seatrac θα τοποθετηθούν το καλοκαίρι του 2021. Γιατί τόση κοροϊδία; Γιατί τόση ανευθυνότητα στο δήμο Πύργου; Γιατί αυτό το καλοκαίρι να πάει χαμένο;

Είχαμε πάει με συνεργείο και είχαμε επισημάνει κάποιες ράμπες προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα. Έχει περάσει ένα δίμηνο και οι ράμπες δεν έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα έχω παραλία έχω επισημάνει στον κ. Αργυρόπουλο κάποιες επικίνδυνες ράμπες που πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς υπήρξε περιστατικό όπου ένα άτομο με αναπηρία το πρόλαβαν λίγο πριν πέσει και σπάσει το κεφάλι του. Για να φτιάξουν δηλαδή δύο ράμπες σωστές για να μπορούμε να κινηθούμε σαν άνθρωποι θα πρέπει να πέσουμε να σπάσουμε κανένα κεφάλι ή κανένα χέρι; Το θεωρώ μεγάλη ανευθυνότητα από το δήμο Πύργου και τους παρακαλώ να ξεκινήσουν άμεσα να φτιάξουν τις ράμπες καθώς διαφορετικά θα αναγκαστώ να κινηθώ σε άλλο επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Παπανικολόπουλος ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην έλλειψη προσβάσιμων παραλιών και στις φρούδες ελπίδες που έχει λάβει ύστερα από τις συναντήσεις του με τους δημάρχους, στάθηκε κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην παραλία στην Γλύφα, αλλά και στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα όπου παρά τις δεσμεύσεις δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Ο κ. Παπανικολόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην συνάντησή του με τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλο όπου και σε αυτή τη περίπτωση δεν προχώρησε η δημιουργία προσβάσιμης παραλίας. Τέλος αναφερόμενος ς τον δήμο Πύργου, τόνισε ότι «Είχαμε πει από πέρσι ότι οι παραλίες στην Σπιάντζα και στον Αγ. Ηλία θα είναι προσβάσιμες, παραμύθια. Αυτό επί καιρό Λιατσή. Τώρα ερχόμαστε στον κ. Αντωνακοπούλου που είμαι και σύμβουλος του και του τα έχω πει και θα του τα επισημάνω και πάλι. Είχαμε πει ότι θα τοποθετηθούν μηχανήματα στις δύο παραλίες για να εξυπηρετούνται κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία. Μηχανήματα δεν μπήκαν. Έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό να επισκευαστούν οι ράμπες στον κεντρικό άξονα να έχουμε και εμείς ελευθερία πρόσβασης και να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια στην πόλη μας. Ακόμα και αυτό όμως δεν έχει γίνει.

Πρότεινε ο δήμαρχος να γίνει ράμπα μπροστά στο δημαρχείο για να είμαστε ίσοι με τους άλλους και όχι να μπαίνω από πίσω. Ακόμα δεν έχει γίνει. Εμείς περιμένουμε, όμως υπομονή έχει και τα όριά της. Είναι άσχημο να μας κοροϊδεύεις ανθρώπους που παλεύουν για μία ευπαθή ομάδα. Εμείςπαλεύουμε για ανθρώπους με αναπηρία και προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτό το κομμάτι. Αντί να είναι όλοι δίπλα μας είναι όλοι απέναντί μας και μας δουλεύουν. Δεν είμαστε χαζοί. Καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Παρακαλώ όλους τους δήμους να μεριμνήσουν να φτιάξουν parking ΑΜΕΑ να επισκευάσουν τις ράμπες που είναι σε όλες σε όλη την Ηλεία ακατάλληλες να κάνουν προσβάσιμες τις παραλίες για να μπορούμε σαν άνθρωποι να κάνουμε ένα μπάνιο, να μπορούμε να παρκάρουμε για να πάμε στην Εφορεία… Δεν ζητάμε να πάμε στο διάστημα, τα αυτονόητα ζητάμε».

πηγή:ilialive.gr

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.