Εκλογές 2019: Πώς ψηφίζουμε για Περιφέρεια και Δήμους

Create: 25/05/2019 - 12:29

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές έχει ξεκινήσει και χιλιάδες παραβάν και κάλπες ήδη τοποθετούνται στα εκλογικά κέντρα της Πάτρας, αν δεν έχουν παραδοθεί ήδη στα περισσότερα από αυτά.

Στα σχολεία της Πάτρας, οι τάξεις έχουν αδειάσει από τα θρανία και έχουν μετατραπεί από χθες το πρωί σε εκλογικά κέντρα. Συνεργεία των δήμων και εθελοντές δουλεύουν πυρετωδώς, στήνοντας παραβάν και μεταφέροντας τους σάκους με τα ψηφοδέλτια.

Το αργότερο μέχρι σήμερα, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους οι εκλογικοί σάκοι με όλο το αναγκαίο υλικό για τις τετραπλές εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου.

Φτάνοντας στα εκλογικά τμήματα, σε αυτές τις εκλογές οι κάλπες θα φέρουν ενημερωτικές πινακίδες με διαφορετικά χρώματα, για να διακρίνονται.

> Για τις ευρωεκλογές 2019: Αφίσα μωβ απόχρωσης

> Για τις περιφερειακές 2019: Αφίσα γαλάζιας απόχρωσης

> Για τις δημοτικές 2019: Αφίσα κίτρινης απόχρωσης

> Για τις κοινοτικές 2019: Αφίσα πορτοκαλί απόχρωσης

ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

Επειδή για πρώτη φορά φέτος διεξάγονται τετραπλές εκλογές, (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως. Γι΄αυτό, πριν ξεκινήσουν για την κάλπη, καλό είναι να μπουν στην ειδική εφαρμογή του υπ. Εσωτερικών «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/) και να πληροφορηθούν σχετικά.

Επίσης, Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Επίσης, σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α θα ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα. Μη ξεχάσετε, ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας, την αστυνομική σας ταυτότητα.

 

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 17ΧΡΟΝΟΙ

Σε αυτές τις εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα, για τις εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31/12/2002. Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

 

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Συγκεκριμένα, ψηφίζουμε ως εξής:

> Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) το πολύ υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

> Για τις περιφερειακές εκλογές, στην Αχαΐα βάζουμε συνολικά μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού που επιλέγουμε.

> Για τις δημοτικές εκλογές, στην Πάτρα βάζουμε μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Πατρών και έναν (1) σταυρό προτίμησης, για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των λοιπών εκλογικών περιφερειών του δήμου (Ρίο, Μεσσάτιδα, Παραλία, Βραχναίικα).

> Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

> Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.

 

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019, θα γίνει με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα μεταδίδονται έγκυρα και υπεύθυνα στο εσωτερικό δίκτυο των κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Διαδίκτυο (Internet) χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο) από την ειδική σελίδα https://ekloges2019.pde.gov.gr/ της ΠΔΕ και μέσω του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τον γενικό συντονισμό έχουν ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας Κωνσταντίνος Κόλλαρης και ο διευθυντής Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ανεστόπουλος.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.