Πηνείος: Αντιδράσεις στην Ηλιδα για την συνδιαχείριση του νερού με την Αχαϊα

Create: 09/01/2021 - 22:34

Θύελλα προκαλεί στην Ηλιδα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για μεταφορά νερού από το διυλιστήριο Πηνειού, διά μέσω μεγάλου αγωγού ύδρευσης, προς χωριά της Δυτικής Αχαΐας.

Ζητάμε απαντήσεις για τη διαχείριση του νερού

Στο σχόλιό του ο Διονύσης Μάλιαρης επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης», αναφέρει:

"Απο εισήγηση του Δημάρχου ΗΛΙΔΑΣ κ. Γ. ΛΥΜΠΕΡΗ προς την οικονομική επιτροπή του Δήμου του πληροφορηθήκαμε πως ο δήμος μας, ο δήμος ΑΝΔΡΑΒΊΔΑΣ-ΚΥΛΛΉΝΗΣ συμμετέχει, ως συμβαλόμενος, από κοινού με τους δήμους ΗΛΙΔΑΣ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ, σε προγραμματική σύμβαση διαχείρισης του νερού ύδρευσης αναθέτοντάς την μάλιστα σε ιδιώτη επενδυτή για είκοσι επτά (27) χρόνια!!

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ- ΚΥΛΛΗΝΗΣ παραβιάζει τους κανόνες πολιτικής ηθικής και δημοκρατικής ορθότητας λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, συνεπώς και των δημοτών.

Αγνοεί ως φαίνεται ο δήμαρχος ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν παραγωγής από την εμπορία του οποίου ένας ιδιώτης επενδυτής προσδοκά σε προσωπικό οικονομικό όφελος. Ας κατανοήσει επιτέλους ο δήμαρχος ότι αποφάσεις που αφορούν στην ποιότητα ζωής των δημοτών δεν μπορούν να λαμβάνονται εν κρυπτώ και παρασκηνιακά αλλά μετά από λεπτομερή ενημέρωση και διεξωδικό διάλογο.

Οφείλει λοιπόν να φέρει ΑΜΕΣΑ προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Ερωτήματα όπως το ύψος του προϋπολογισμού εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, το ποσοστό συμμετοχής του Δήμου μας στον προϋπολογισμό εκτέλεσης του έργου, εάν και πόσο θα επιβαρυνθούν οι δημότες από την κοστολόγηση της κατανάλωσης που θα ορίζει ο ανάδοχος επενδυτής  και πολλών άλλων ερωτημάτων που προκύπτουν από την ανάγνωση της θολής αυτής προγραμματικής σύμβασης. Να απαντήσει επίσης και επί της απορίας για τη μη συμμετοχή του Δήμου Πηνειού.

Να μας πείσει, εν τέλει, αν πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο δια του οποίου διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον ή αν πρόκειται απλώς για φαντασιώσεις κάποιων".

Το δημοσίεμα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «ΠΡΩΤΗ» της Ηλείας ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Εχουν ζητήσει οι άνθρωποι να υπάρξει δίκτυο ύδρευσης και προς χωριά της Δυτικής Αχαΐας. Να πάρουν νερό να πιουν. Ότι ισχύει για τους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα ισχύσει και γι’ αυτούς, εφόσον φτιάξουν τα δίκτυά τους. Θα πληρώνουν όπως όλοι μας. Άλλο η ύδρευση, από ένα διυλιστήριο που παράγει 5.000 κυβικά την ώρα και ζητούν νερό 8.000 κάτοικοι και άλλο η άρδευση. Το Φράγμα έχει 300-400.000.000 κυβικά νερό. Το θέμα μας είναι να μη χάνεται το νερό της άρδευσης εδώ. Να μην χύνεται το νερό στη θάλασσα. Ορισμένοι παίρνουν να ποτίσουν από το ανοιχτό δίκτυο και το υπόλοιπο χάνεται στη θάλασσα, εκατομμύρια κυβικά. Άρα το πρώτο μας αίτημα είναι να γίνουν κλειστά τα δίκτυα άρδευσης της Ηλείας. Από την εξοικονόμηση που θα έχουμε περισσεύει να πάρει να ποτίσει και η Αχαΐα μετά. Φυσικά, αυτά δεν γίνονται μονομερώς. Πρώτα θα αποκατασταθούν τα δίκτυα της Ηλείας και μετά θα πάρει νερό και η Αχαΐα».

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.