Μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών καταδικάστηκαν σε 588 χρόνια φυλάκιση, αλλά θα εκτίσουν τα... 8

Create: 22/01/2020 - 10:20

Σωρευτικές ποινές σοκ επιβλήθηκαν την Τρίτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας σε έξι άτομα που καταδικάστηκαν για μεταφορά μεταναστών με ιστιοφόρο στον Πατραϊκό, το Σεπτέμβριο του 2018.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολικές ποινές φυλάκισης 588 χρόνων στους έξι κατηγορούμενους, ωστόσο εκτιτέα θα είναι  μόνο  τα 8 χρόνια για κάθε έναν από αυτούς.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν οι πραγματικοί εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης μεταφοράς μεταναστών αλλά κάποιοι… φουκαράδες που συμμετείχαν στη μεταφορά έναντι μικρής αμοιβής για λόγους βιοπορισμού.

Έτσι η αρχική κατηγορία μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα οπου οι ποινές φυλάκισης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 8 χρόνια.

Στην υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν τέσσερις Ουκρανοί που είχαν έρθει με ιστιοπλοϊκό στην Ελλάδα  κατ’ εντολή των αρχηγών του κυκλώματος για να παραλάβουν από την παραλία Καλαμακίου Παλιοβούνας στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικά 56 μετανάστες μεταξύ των οποίων και 8 παιδιά.

Στο εδώλιο κάθισαν ένας Έλληνας ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου που μετέφερε με το λεωφορείο του τους μετανάστες στη Γαυρολίμνη και ένα ακόμη άτομο Αραβικής καταγωγής  που είχε ρόλο προπομπού με ΙΧ αυτοκίνητο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τέσσερις Ουκρανούς και καταδίκασε σε 117 χρόνια φυλάκιση τον καθένα, για παράνομη μεταφορά 56 μεταναστών κατά συναυτουργία, από κοινού και κατά συρροή αλλά με την επιβαρυντική περίσταση της διακινδύνευσης της ζωής τους αφού τους μετέφεραν με το ιστιοφόρο. Επίσης, καταδίκασε και τους άλλους δύο κατηγορουμένους, σε 60 χρόνια φυλάκιση των καθένα για συνέργεια στην μεταφορά, όμως και αυτοί θα εκτίσουν από 8 χρόνια, γιατί η ποινή έγινε πλημμεληματική.

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.