Τιμάται η μνήμη του Αγίου Σπυριδώνος-Ποιοι ιεροί ναοί πανηγυρίζουν στην Αχαΐα

Create: 12/12/2019 - 12:20

Στην Πάτρα πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί Αγίου Σπυρίδωνος στη Λεύκα Πατρών, στην Εξω  Αγυιά, στον Ψαθόπυργο, στα Καμίνια, ενώ γιορτάζει και το παρεκκλήσι του Ι.Ν. Παντανάσσης στα Ροΐτικα Πατρών.

 

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα -σημερινή Τρεμετουσιά- όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.
Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.
Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι πολιούχος της Κέρκυρας, όπου χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.