''Τσουνάμι'' ιατρών φεύγουν στο εξωτερικό από την Δυτική Ελλάδα

Create: 14/01/2020 - 11:00

Παρόλο που η χώρα δείχνει ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, το φαινόμενο της μετανάστευσης, με νεαρούς σε ηλικία, αλλά και μεγαλύτερους σε εμπειρία επιστήμονες να φεύγουν για το εξωτερικό, όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά αντίθετα, δείχνει να εντείνεται.

Ο κλάδος της επιστήμης που κυριάρχησε και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο της μετανάστευσης στα χρόνια της κρίσης ήταν σίγουρα αυτός της ιατρικής. Δεκάδες απόφοιτοι, επέλεξαν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό και να πάνε εκεί να κάνουν ειδίκευση, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους και κυρίως στις παθογένειες του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας.

Το φαινόμενο αυτό δεν έχει περιοριστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών το 2019 68 γιατροί, μέλη του φορέα, ζήτησαν βεβαίωση για εξεύρεση ειδικότητας στο εξωτερικό. Συνολικά ο αριθμός των γιατρών που έχουν ζητήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο αυτή τη βεβαίωση από το 2010 και μετά, από τα πρώτα χρόνια δηλαδή της κρίσης, φτάνει τους 979. 

Οι χρονιές που το φαινόμενο της μετανάστευσης γιατρών από την Πάτρα στις πόλεις του εξωτερικού, απογειώθηκε ήταν αυτές του 2011 και του 2012, με τις αιτήσεις να φτάνουν αντίστοιχα τις 134 και 151. Ορυθμός της μετανάστευσης γιατρών συνεχίστηκε και το 2015 όπου οι αιτήσεις έφτασαν τις 133, αλλά και το 2016 που έφτασαν τις 118.

Υπήρξε μια πτωτική τάση τα χρόνια που ακολούθησαν το 2017 και το 2018, με 66 και 55 αιτήσεις αντίστοιχα, όμως το 2019 η αυξητική τάση επέστρεψε και πάλι στο προσκήνιο. Σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ο αριθμός των γιατρών που αυτά τα χρόνια αναζήτησε μία εργασία στο εξωτερικό έφτασε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ τους 3.229 γιατρούς. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά πιθανό να είναι ακόμα μεγαλύτεροι από τη στιγμή που ο νόμος που ψηφίστηκε για την απελευθέρωση του επαγγέλματος το 2011, δίνει τη δυνατότητα στους νέους γιατρούς να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς να εγγραφούν υποχρεωτικά στους ιατρικούς συλλόγους.

Να αναζητήσουν, δηλαδή, μία εργασία στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους αυτό στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής τους που κατά συνέπεια θα έχει καταχωρήσει τα στοιχεία τους στα επίσημα αρχεία του. Οι περισσότεροι από τους ιατρούς που φεύγουν για το εξωτερικό πηγαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν κατά σειρά προτίμησης η Σουηδία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Υπάρχει και επίσης μία τάση για φυγή στο εξωτερικό εκ μέρους των γιατρών για τον Καναδά, της ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία ή ακόμα και τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κύριες αιτίες της απόφασης των γιατρών να αναχωρήσουν από την Ελλάδα είναι η κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα της χώρας μας και οι πενιχρές απολαβές, όταν οι μισθοί στο εξωτερικό για μία θέση σε ένα νοσοκομείο ξεκινούν από 4.000 ευρώ, με τις συνθήκες εργασίες να είναι ασύγκριτα καλύτερες. 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.