Βασίλης Αϊβαλής: Ο χρόνος πιέζει για το φυσικό αέριο!

Create: 10/10/2019 - 14:45

Ένα από τα έργα που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα και τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας τα επόμενα χρόνια στην περιοχή είναι το φυσικό αέριο, το οποίο μεταφράζεται σε φθηνή ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα έχει ελαφρώς (έως βαρέως) ξεχαστεί από τους τοπικούς φορείς και όχι μόνο από αυτούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή οι διπλές εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, δημιουργήσαν κωλυσιεργία και πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων υπουργείων, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και της ΔΕΔΔΑ έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον να χαθεί το έργο.

Άλλωστε, τα χρήματα της δημόσιας συμμετοχής για την υλοποίησή  του έχουν ήδη διασφαλιστεί σύμφωνα με όσα είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης στη σύσκεψη που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής τονίζει χαρακτηριστικά: «Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με την μελέτη που είχε παρουσιάσει στις αρχές του 2019 στην Πάτρα, είχε βγάλει από το διαφαινόμενο αδιέξοδο χωροθέτησης της τροφοδοσίας του δικτύου για άλλη μία φορά την αυτοδιοίκηση και την ΔΕΔΔΑ Α.Ε. Στη μελέτη αυτή το ΤΕΕ  είχε προτείνει αναλυτικά για κάθε μία από τις τρεις πόλεις, όλους εκείνους τους δυνητικούς χώρους χωροθέτησης περιμετρικά των ωφελούμενων πόλεων και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΔΕΔΔΑ Α.Ε. για την δημιουργία δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.»

Δύο εγκαταστάσεις τροφοδοσίας στην Πάτρα και μια στη ΒΙΠΕ

Το πρόγραμμα διανομής φυσικού αερίου προβλέπει την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων τροφοδοσίας για την πόλη της Πάτρας, μία για την ΒΙΠΕ Πατρών και μια ακόμα για κάθε μία από τις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδος, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Το συνολικό μήκους του δικτύου στην Πάτρα θα είναι 208,8 χιλιόμετρα, στο Αγρίνιο 54, στον Πύργο 18, ενώ σε πρώτη φάση προβλέπονται για κάθε πόλη αντίστοιχα 2.603 συνδέσεις, 715 και 188 συνδέσεις, φτάνοντας στο σύνολο περίπου τις 4.000 μέχρι το 2023 και τις 11.500 έως το 2029 (σε δεύτερη φάση).

Οι προτεινόμενοι χώροι αποθήκευσης

Οι χώροι αποθήκευσης του LNG, σύμφωνα με την μελέτη που έχει κάνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και τις θέσεις που έχει προτείνει στην Πάτρα είναι τέσσερις:

  • Στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου προς τα Δεμένικα κοντά στις παραγλαύκειες οδούς και στο νέο λιμάνι.
  • Κοντά στην Πατρών Τριπόλεως έξω από τον οικισμό της Οβρυάς, σε κοντινή απόσταση από την Κρήνη, την Καλλιθέα και την Θέα.
  • Στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ρίου, περίπου 500 μέτρα από το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο, μεταξύ Ακταίου και Αγ. Βασιλείου, κατά μήκος της Πατρών-Αθηνών
  • Παραπλεύρως του Χάραδρου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, στη σύνδεση με την Περιμετρική, όπου υπάρχει και δημοτικό οικόπεδο.

«Όλες οι προτάσεις του ΤΕΕ για τους χώρους αποθήκευσης του φυσικού αερίου είναι με βάση την κείμενη νομοθεσία και τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που είχε θέσει η ΔΕΔΔΑ, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση χωροθέτησης των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας, να ολοκληρωθούν οι μελέτες  και να δημοπρατηθεί το έργο» τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας  κ. Β. Αϊβαλής.

Οι προτάσεις αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και που είχαν γίνει γνωστές τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα,  παρουσία του τότε αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, είχαν βρει θετικά διακείμενους τους φορείς και τους εκπροσώπους.

Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών. Τι μένει τώρα για να προχωρήσει το έργο έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες και να γίνει η δημοπράτησή του;

Ο κ. Αϊβαλής τονίζει: «Θα πρέπει η ΔΕΔΔΑ να διερευνήσει το κατά πόσο τους χώρους που προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μπορεί να τους κατοχυρώσει και να εξασφαλίσει την κατοχή/μίσθωση/παραχώρησή τους, μια διαδικασία διερεύνησης που, από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, έχει ήδη ξεκινήσει».

Στη συνέχεια χρειάζεται να αποφασίσουν οι αρμόδιοι που τελικά θα δημιουργηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης, προχωρώντας στο τελικό στάδιο.

«Είναι ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση α΄και β' βαθμού, σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΑ Α.Ε. και με παρουσία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας να καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν τους τόπους χωροθέτησης των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας του δικτύου που θα αναπτυχθεί στην κάθε πόλη για την εξυπηρέτηση των κατοικιών των πολιτών, των επιχειρήσεων, αλλά και των δημοσίων δομών εντός των πυκνοδομημένων δομημένων αστικών ιστών των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας» τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Β. Αϊβαλής.

 

«Δεν υπάρχει λόγος για να μένουμε αδρανείς»

Το θέμα της χωροθέτησης είναι ένα δύσκολο ζήτημα με την έννοια ότι χρειάζεται συζήτηση, διάθεση και συνεργασία.

«Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για να χαθεί το έργο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να περιμένουμε και άλλο από τη στιγμή που έχουν περάσει ήδη ορισμένοι μήνες από τις εκλογές και έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα με πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για να μπει το έργο σε μία σωστή κατεύθυνση και ο χρόνος πλέον πιέζει. Αυτό που μένει είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις χωροθέτησης των δεξαμενών τροφοδοσίας από τους ωφελούμενους Δήμους, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν πρωτοβουλίας που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΔΔΑ Α.Ε. Κάτι που όμως θα πρέπει να γίνει άμεσα αφού τα χρήματα έχουν δεσμευτεί και χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες για να δημοπρατηθεί το έργο». τονίζει ο κ. Αϊβαλής.

«Δεν υπάρχει έτσι άλλος λόγος για να μένουμε αδρανείς και να περιμένουμε μπροστά σε ένα έργο που τόσο η τοπική κοινωνία της Πάτρας, όσο και οι υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας έχουν απόλυτη ανάγκη.

Είναι ένα έργο που περιμένουν με ανυπομονησία  χιλιάδες πολίτες αφού θα τους δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα και θα τους μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό του κόστους της ενέργειας και τα χρήματα που ξοδεύουν για την κατανάλωσή της».

Στα πρώτα σπίτια το 2021

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί και εφόσον δεν υπάρχει άλλη καθυστέρηση το φυσικό αέριο θα μπει στα πρώτα σπίτια της Πάτρας από το 2021 και μετά, ενώ έως το 2023 αναμένεται να έχουν γίνει όλες οι συνδέσεις που έχουν προβλεφθεί σε πρώτη φάση.

Όσο για την εξοικονόμηση της ενέργειας, με την είσοδο του φυσικού αερίου στις ζωές μας θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και το 30% σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα, ανάλογα βέβαια με την χρήση και την δραστηριότητα κάτι που θα βοηθήσει καθοριστικά χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο σε μία νέα εποχή για την ενέργεια.

 ΠΗΓΗ - από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.