Ανησυχητική πρόβλεψη για το ρήγμα της Πάρνηθας: «Η Ελλάδα θα δώσει μεγάλα μεγέθη σεισμών»

Create: 14/01/2020 - 22:20

Ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι αναφέρθηκε για το ρήγμα της Πάρνηθας.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το ρήγμα της Πάρνηθας μας έχει απασχολήσει δύο φορές την τελευταία 20ετία. Το 1999 με το μεγάλο καταστροφικό σεισμό, που ήταν και ο πιο κοστοβόρος σεισμός στην ιστορία της χώρας, που κόστισε 3 δισ. δολάρια, πέρα από τα 143 θύματα. Και ξανά τον περασμένο Ιούλιο με το σεισμό της Μαγούλας, που ευτυχώς ήταν μικρότερος. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενεργό ρήγμα», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει αν μετά το φονικό σεισμό του 1999 μπορεί η επιστημονική κοινότητα να πει με σιγουριά πότε κι αν θα ξαναδώσει το συγκεκριμένο ρήγμα τόσο μεγάλο σεισμό, είπε ότι «το να επανενεργοποιηθεί το ρήγμα - και το λέμε με μεγάλη αβεβαιότητα - όσον αφορά σε «εξάρι» σεισμό, έχουμε ενδείξεις ότι θα δώσει μετά από κάποιες εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να δώσει ακόμη και αύριο, όπως ένας ασθενής μπορεί ξαφνικά να υποτροπιάσει».

Πρόσθεσε δε με μεγάλη βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα, που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στη Δυτική Ευρασία (από Ουράλια Όρη μέχρι Ατλαντικό κι από Αφρική μέχρι Βόρειο Πόλο) θα δώσει στο μέλλον μεγάλα μεγέθη σεισμών, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορεί να είναι σίγουρη η επιστημονική κοινότητα για την καταστροφικότητά τους. Αυτό θα εξαρτηθεί αν θα έχει επίκεντρο τη θάλασσα ή την ηπειρωτική χώρα, με το δεύτερο σενάριο να είναι πολύ πιο επικίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα».

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.