Δάκος: Ποια μέτρα θα πρέπει να πάρουν οι ελαιοκαλλιεργητές

Create: 18/10/2020 - 09:30

O τελευταίος δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2020, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με βάση της ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στις παρακάτωΤοπικές Κοινότητες:

Αλποχωρίου, Ξυλοκέρας, Ελαιώνα, Αγίων Αποστόλων, Βροχίτσας, Λαστεΐκων, Αγίου Γεωργίου, Βαρβάσαινας, Παλαιοβαρβάσαινας, Σαλμώνης, Αμπελώνα, Κολυρίου, Πύργου, Κρυονερίου, Χελιδονίου, Καυκανιάς, Κλαδέου, Μάγειρα, Κοσκινά, Στρεφίου, Σμίλα, Ηράκλειας, Πουρναρίου, Πελοπίου, Πλατάνου, Αλφειούσας, Επιταλίου, Αγριδίου, Ανεμοχωρίου και Ραχών Στις περιοχές Αλποχωρίου, Ξυλοκέρας, Ελαιώνα, Αγίων Αποστόλων και Βροχίτσας ο δολωματικός ψεκασμός θα είναι τοπικός και εστιασμένος σε περιοχές που παρουσιάζονται υψηλοί δακοπλυθησμοί.

Τo εντομοκτόνo σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί στους δολωματικούς ψεκασμούς είναι το DECIS PROFI 25 WG με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή στις 7μέρες. Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής.

Στην ανακοίνωση της ΔΑΟΚ τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή όπως αναγράφονται.

Με ευθύνη των εργολάβων θα πρέπει να λάβουν γνώση για τον ψεκασμό οι ελαιοκαλλιεργητές που υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να τα διατηρούν καθαρά και προσβάσιμα. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα ή για ψεκαστές, όπως προβλέπεται, δεν θα ψεκάζονται.

Οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Σε λιοστάσια που υπάρχουν ζώα δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους ενώ.

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους ενώ κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Κρίνεται από την ΔΑΟΚ ιδιαίτερα σημαντικό οι παραγωγοί να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του δολωματικού ψεκασμού στα λιοστάσια τους, από τα συνεργεία ψεκασμού του Προγράμματος Δακοκτονίας, για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών, και να γνωστοποιούν στην αρμόδια υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψη τους.

Δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου και την προσβολή απ’ αυτό, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή.

Στις περιπτώσεις που το επίπεδο προσβολής είναι υψηλό, να προβαίνουν οι ίδιοι σε ψεκασμούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.