ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση των καταστηματαρχών για ακύρωση της απαγόρευσης του καπνίσματος

Create: 16/09/2020 - 12:30

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης υποστήριζε ότι η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των καπνιζόντων. Ωστόσο, απορρίφθηκε η αίτησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ως αβάσιμη απέρριψε την αίτηση του  το ΣτΕ, σχετικά με το κάπνισμα στους χώρους εστίασης. Το σωματείο ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 15.11.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.λπ.) και προβλέφθηκαν πρόστιμα για τους παραβάτες.

Στην αίτησή του, υποστήριζε -μεταξύ άλλων- ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να καπνίζουν. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, όμως, με την υπ’ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του σωματείου, επικαλούμενο και παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Το ΣτΕ έκρινε ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας, ατομικής και επαγγελματικής. Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.