ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ: "Όχι σε επενδύσεις με μεσάζοντες που δεν σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών"

Create: 23/06/2019 - 17:09

Ακύρωση εδώ και τώρα, των αποφάσεων για εγκατάσταση μονάδων βιορευστών στις Φυτείες Ξηρομέρου, ζητάει με δημόσια παρέμβασή του ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Κελεπούρης και ταυτόχρονα καλεί σε συστράτευση τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Κελεπούρης ανέδειξε το θέμα μετά από παρέμβαση που έκανε στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιηθήκε το Σάββατο 22 Ιουνίου στις Φυτείες.

Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που απασχολεί εδώ και μήνες τους κατοίκους, αφού έχει σοβαρές προεκτάσεις σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, ενώ άπτεται της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

 

 

Η πλήρης δήλωση-παρέμβαση του κ. Κελεπούρη για το θέμα, έχει ως εξής:

«Λέμε ναι στις επενδύσεις που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, με νέες θέσεις εργασίας, σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Λέμε ναι στους επενδυτές που έχουν ένα καθαρό επιχειρησιακό πλάνο και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την επένδυση.

Όμως, επενδύσεις με παρένθετους, με μεσάζοντες που δεν σέβονται και απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, όπως οι εταιρίες που έλαβαν αδειοδότηση για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση Βιορευστών, δεν μπορούν να είναι ευπρόσδεκτες στην περιοχή του Ξηρομέρου.

Γιατί πέρα από τις σοβαρές ανησυχίες για περιβαλλοντολογικά θέματα και για θέματα υγείας, η συγκεκριμένη επένδυση είναι φανερά δυσανάλογη με τις οικονομικά μεγέθη των συγκεκριμένων εταιριών.

Εκτός από τον κίνδυνο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεννιούνται υποψίες για κάτι άλλο που κρύβεται πίσω από τις μικρές και αθώες "αδειοδοτούμενες" εταιρίες.

Συντάσσω τις δυνάμεις μου με την τοπική Επιτροπή Αγώνα και τους κατοίκους των πέντε όμορων δημοτικών διαμερισμάτων για να ανασταλούν μέχρι την οριστική ακύρωση τους, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτού του τύπου οι "επενδύσεις" είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και χωρίς απόδοση για τις τοπικές κοινωνίες».

 

Ας σημειωθεί, ότι η εγκατάσταση μονάδων βιορευστών (περιφέρεια Φυτειών) έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που έδωσε καταρχάς άδεια εγκατάστασης για τρεις μονάδες παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος από καύση βιορευστών.

Οι μονάδες αυτές θα καίνε απόβλητα βιορευστά άγνωστης προέλευσης και σύνθεσης και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη ανησυχία κατοίκων και φορέων: ότι οι μονάδες ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή, ως εξαιρετικά ρυπογόνες.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.