Μεσολόγγι: Παρουσίαση προγράμματος και αφίσας Εορτών Εξόδου 2019 στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης

Create: 30/03/2019 - 10:24

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης (Πινακοθήκη), ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αναστάσιος Σκαρμούτσος και η Αντιπρόεδρος Σοφία Λαναρά, παρουσίασαν το Πρόγραμμα και την αφίσα των Εορτών για τα 193 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Μιλώντας για τις Εορτές Εξόδου 2019 που ξεκινούν το Σάββατο 6 Απριλίου και κορυφώνονται την Κυριακή 21 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «193 χρόνια μετά, ο Δήμος και ο Λαός της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, αποδίδει τιμές στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Αποδίδει σεβασμό στους προγόνους που με την εθελοθυσία τους, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι βαρύτιμη η κληρονομιά των Εξοδιτών. Περνά από γενιά σε γενιά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει απολέσει ίχνος από το μεγαλείο, τη σημασία και την έννοιά της. Τίποτε δεν είναι ικανό και δυνατό να κλονίσει στο ελάχιστο τις ψυχές των Ελλήνων και Φιλελλήνων που προσέρχονται κάθε χρόνο σεμνοί προσκυνητές στην ιερή γη του Μεσολογγίου Ακόμη κι ο χρόνος, παρά τη δύναμή του μοιάζει να έχει σταθεί ευλαβικά πάνω απ’ τους τάφους των Ηρώων, προστατεύοντάς τους από τη λησμονιά». Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των Εορτών Εξόδου, ο Νικόλαος Καραπάνοςσημείωσε πως «Με την ευθύνη που απορρέει από το θεσμικό μας ρόλο, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα της 193ης Επετείου της Εξόδου περιλαμβάνοντας σε αυτό εκδηλώσεις αντιστοίχου επιπέδου και πολιτισμικής αξίας.  Δίνουμε χώρο έκφρασης και δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους να βιώσουν το νόημα των Εορτών Εξόδου. Συνεργασθήκαμε με αυθεντικούς εκπροσώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων και των Επιστημών επιτυγχάνοντας μια πολύπλευρη προσέγγιση είτε του κύριου ιστορικού γεγονότος, είτε των στιγμών και των ιδιαίτερων σημείων του.. Κι όλα αυτά με σεβασμό και προσοχή στη μνήμη των Ανίκητων της 10ης Απριλίου 1826». Ολοκληρώνοντας δε την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τόνισε πως η προσέλευση των επισκεπτών και συμμετεχόντων στις Εορτές Εξόδου τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ως αποτέλεσμα της εξωστρέφειας αλλά και της διάδοσης που επιδιώχθηκε. Έως σήμερα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι Πρεσβείες Μεγάλης Βρετανίας, Ελβετίας, Ρωσικής Κοινοπολιτείας, Γαλλίας, Αυστρίας και Βουλγαρίας, Τιμώμενη Χώρα είναι η Φινλανδία και Τιμώμενος Αδελφοποιημένος Δήμος ο Δήμος Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο των Εορτών, θα πραγματοποιηθεί η τελετή Αδελφοποίησης με τους ελληνόφωνους Δήμους της GreciaSalentina της Ιταλίας.Μείζον ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η υποδοχή της Καρδιάς του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός»και κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε κι έγινε αποδεκτό από το Αμαλείιο Ίδρυμα το Σάββατο 14/4 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Πινακοθήκη) της κεντρικής πλατείας Μπότσαρη. Έως σήμερα, η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη φυλάσσεται στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό, θ αποτελέσει την απαρχή της διεκδίκησης της Ιστορικής Πρωτεύουσας της Ελλάδας το 2021 (επέτειος των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης) από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

 Η τελετή του Σαββάτου 20 Απριλίου μέσα από τον Κήπο των Ηρώων θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ Υποστηρικτής και Χορηγός Επικοινωνίας των εκδηλώσεων Εορτών Εξόδου θα είναι η τηλεόραση του Αντ1 (Antenna).Την Κυριακή 21 Απριλίου τις Εορτές Εξόδου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μετά το πέρας της τελετής στον Κήπο των Ηρώων, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενώ ταυτόχρονα θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης.

   Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστάσιος Σκαρμούτσος χαρακτήρισε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ως την «ψυχή» των Εορτών Εξόδου. Ο κ. Αν. Σκαρμούτσος ανέφερε επίσης πως «Και φέτος έχουμε εκπληρώσει στο μέγιστο βαθμό τις προσδοκίες μας. Με ποιοτικές και πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπου μέσα από αυτές αναδύεται το Μεσολόγγι της έμπνευσης και της δημιουργίας. Ταυτόχρονα, δώσαμε τη δυνατότητα σε άξιους συλλόγους και φορεία από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας να μεταφέρουν την δική τους πνευματική και προσέγγισηστο μέγιστο γεγονός της Εξόδου. Για μια ακόμη χρονιά δίνουμε χώρο στη νέα γενιά, στα παιδιά και τους εφήβους, προκειμένου να βιώσουν μέσα από τις εκδηλώσεις το νόημα και την σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων». Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, αναφέρθηκε στη συνέχεια της ομιλίας του στο απροσδόκητο γεγονός της συμμετοχής στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας, ενός συνανθρώπου μας που εκτίει ποινή φυλάκισης. Ο τρόπος, τα μέσα κι η προσέγγιση του θέματος, προκάλεσαν την θέσπιση Ειδικού Βραβείου, το οποίο και του απονεμήθηκε. Όπως είπε ο κ. Σκαρμούτσος «…Το μήνυμα της Εξόδου απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο. Μιλά στις ψυχές των ανθρώπων, ακόμη κι εκείνων που υπερέβησαν τα όρια των νόμων. Η Ελευθερία ως αγαθό άλλωστε είναι ανεκτίμητη. Κι όσοι την έχουν στερηθεί για οποιοδήποτε λόγο αντιλαμβάνονται ίσως περισσότερο την αξία της».

Η παρουσίαση του Προγράμματος ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των εκδηλώσεων από την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά.

   Αμέσως μετά, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σπύρος Χολέβας παρουσίασε τα αποτελέσματα του πανελλήνιου διαγωνισμού αφίσας, όπου το πρώτο βραβείο κατέκτησε το έργο των μελών του  Ομίλου φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού

«Ο Λιάρος». Εκ μέρους του Ομίλου, μίλησε η Φιλόλογος κυρία Ευτυχία Γονή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «…η αφίσα βρίθει συμβόλων και εξάρει τη σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων που στέκονται ακλόνητοι «φρουροί» της ιστορικής μας μνήμης διαφυλάτοντας και μεταγγίζοντας διαχρονικά μηνύματα στις νεώτερες γενιές». Κυρίαρχο δε σύμβολο, είναι ο Τύμβος των Ηρώων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 193ης  ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

 

7.30 μ.μ.          « Μεσολόγγι, Πολυτεχνείο,  Πορεία προς την Ελευθερία»

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης σμιλεύει τους ήρωες και η ΣύνηΠαπαγιάννη χρωματίζει το τοπίο.

 

Εγκαίνια έκθεσης

Διάρκεια Έκθεσης:

Ώρες :

 

Οργάνωση: Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος»

Χώρος Εκδήλωσης:  Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

7.30 μ.μ« Αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια»

 

Ομιλία από την Ιστορικό Δήμητρα Κουκίου, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΙΕΕΕ, με θέμα: « Ιωάννης Καποδίστριας: Από την Φιλελληνική Πολιτική στην Ελληνική Πραγματικότητα».

Ομιλία από την Ιστορικό Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, επιστημονική συνεργάτιδα Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ, με θέμα:« Εις την Μνήμην των Αήττητων Προμάχων: Η Συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην ανέγερση Ηρώου στο Μεσολόγγι».

« Αντί δώρου, στη Μνήμη των Ηρώων της Εξόδου»

Ερμηνεύουν οι Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:

Αστέριος Προύφτης-Βιολοντσέλο, Θάλεια Αθανίτη-Πιάνο.

Τραγούδι η Μεσολογγίτισσα Σοπράνο, ΜελίναΚολιτσίδα.

 

Οργάνωση: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

5.00 μ.μ.« Με λογισμό και μ’ όνειρο»

Θεατροπαιδαγωγικό  Εργαστήρι

 

Εμψύχωση: Άννα Μανθάτη, Θεατρολόγος

Χώρος Δράσης: Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης ( Πινακοθήκη)

 

7.30 μ.μ.« Σελίδες της Νεότερης Ιστορίας του Αιτωλικού»

Θεατρική παράσταση από τους μαθητές  της Ε’ και ΣΤ’ τάξης  του

1ουΔημοτικού Σχολείου Αιτωλικού.

 

Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος « Η Θυσία».

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

 

 

ΤΡΙΤΗ  9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

 

5.30μ.μ.           A tribute to Lord Byron

Οι μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών « Πυρσός» απαγγέλλουν στίχους του Λόρδου Βύρωνα στην αγγλική γλώσσα τιμώντας τον Άγγλο Φιλέλληνα.

Υπεύθυνη Εκδήλωσης: Γεωργία Βλάχου, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Χώρος εκδήλωσης: Κήπος Ηρώων.

 

7.30 μ.μ.          Πρόγραμμα « Αυτοθυσία»

Ομιλία από τον Δρ Πέτρο Μπερερή, επί τιμή Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τ. Διευθυντή Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα« Αυτοθυσία».

Θεατρικά δρώμενα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου με θεματικό πυρήνα την έννοια της Αυτοθυσίας και προβολή βίντεο απότα Δημοτικά Σχολεία: 6ο Μεσολογγίου, 2ο Αιτωλικού και Μπούκας Ξηρομέρου.

Μουσικό επετειακό πρόγραμμα με τη Σοπράνο Μελίνα Κολιτσίδα

Στο πιάνο η Φρόσω Γατσώρη

 

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

9.00 μ.μ.          Έκθεση των έργων που συμμετείχαν στον 3ο διαγωνισμό αφίσας με θέμα « Εορτές Εξόδου 2019»

 

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΤΕΤΑΡΤΗ  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

7.00μ.μ                        « Η Απόφαση της Εξόδου»

Ομιλία από τον κ. Γιάννη Μακρή, Πρόεδρο της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

 

Οργάνωση:Διεθνής Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

9.00 μ.μ.          «Το πανηγύρι του ΆηΣυμιού στο διάβα των Αιώνων»

Εκδήλωση παρουσίασης της πορείαςτου πανηγυριού  του ΆηΣυμιού στο χρόνο

 

Διαβάζουν οι: κ. Γιάννης Μακρής & κ. Μαρίνα Κασσαβέτη

Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου

 

Διοργάνωση: Σύλλογος πανηγυριστών ο « ΆηΣυμιός»

Συμμετέχουν :Όμιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο Λιάρος»

Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ – Ιστορικό Μουσείο

 

Χώρος εκδήλωσης: Έμπροσθεν του Ιστορικού Τείχους του Κήπου των Ηρώων.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

7.00 μ.μ.          Τελετή  παράδοσης  παραλαβής  προτομής του έργου του Λόρδου Βύρωνα, δωρεά του συμπατριώτη μας γλύπτη Βασίλη Παπασάικα προς το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

Χώρος Εκδήλωσης: : Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης ( Πινακοθήκη)

 

 

8.30 μ.μ           «Μεσολόγγι, Αθήνα. Η σημασία δύο καίριων μαχών στα κρίσιμα έτη 1825 – 1827»

Ομιλία από την καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου.

 

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

6.00μ.μ.           «Τιμή στη Δικαιοσύνη του Πολιορκημένου Μεσολογγίου»

Ομιλία από τον κ. Χρήστο Παΐσιο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου.

 

Συνδιοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου

 

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

 

7.30 μ.μ           « Η συμμετοχή των παιδιών στην Πολιορκία και στην Έξοδο του Μεσολογγίου»

 

Ομιλία από τον κ. ΙωάννηΚατσαβό.

 

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

8.30 μ.μ.          « Θοδώρα- Η μάνα του γενίτσαρου»

Θεατρική παράσταση.

 

Κείμενο: Σταύρος Σταυρίδης.

Σκηνοθεσία: Βάγια Σπυρέλη.

Μουσική: Ανδρέα Φούκα.

Ερμηνεία: Τασούλα Γεωργιάδου.

 

Οργάνωση: Λαογραφικός Όμιλος Αγρινίου «Συντροφιά με την παράδοση»

Χώρος εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

7.00π.μ.           Αρχιερατική θεία λειτουργία  στον Ιερό Ναό ΆγίαςΠαρασκευούλας, όπου ετελέσθη θεία λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ.

 

9.30π.μ.           Ιστιοπλοϊκός, διασυλλογικός αγώνας για σκάφηOptimist&Laser 4.7

Εκκίνηση 1ης ιστιοδρομίας

 

Οργάνωση: Ν.Ο.Μεσολογγίου

Χώρος : Λιμένας Μεσολογγίου

 

12.00 μ. Ο Ιερός Λόχος υποδέχεται τον Αρχηγό του. Η Ιερή Πόλη υποδέχεται την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», με την υποστήριξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χώρος : Μουσείο Ιστορίας  και Τέχνης   (κεντρική Πλατεία Μπότσαρη).

 

7.00 μ.μ.          Εκδήλωση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής

 «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»

Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.

Χαιρετισμός από το Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ», Αντιστράτηγο ε.α. κ. Γεώργιο Αντύπα.

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και Γενικό Διευθυντή της Λεοντείου Σχολής κ. Νικόλαο Νούλα.

Ομιλία από το συμπολίτη μας κ. Φώτη Σπυρόπουλο Δικηγόρο παρ’ Άρείω Πάγω, Διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, με θέμα: « Η Αδελφότητα τωνΦιλοδικαίων στο Πολιορκημένου  Μεσολόγγι»

Μουσική παράσταση με τίτλο « Εξόδου Προσευχές» από τον Μουσικό Όμιλο     « Ιωσήφ Ρωγών» της Ι. Π. Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Δημήτρη Μανωλάτου.

 

Χώρος Εκδήλωσης: Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών- Αίθουσα ΔΕΛΦΟΙ Δαφνομήλη  1Α, τέρμα  Σίνα.

 

 

7.00 μ.μ.          « Εύζωνες»  Οι φύλακες των αφανών

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας

 

Διάρκεια Έκθεσης: 13 Απριλίου – 21 Απριλίου

¨Ώρες Έκθεσης: 10.30 -13.00 και 5.00- 9.00

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

 

8.00 μ.μ.          Τελετή αδελφοποίησης  Δήμου GreciaSalentina με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

« Δυό λαοί, μια ιστορία»: Προβολή βίντεο με το ιστορικό της αδελφοποίησης.

Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της GreciaSalentina

Τελετουργικό αδελφοποίησης – υπογραφή πρωτοκόλλου από τους εκπροσώπους των αδελφοποιούμενων Δήμων.

Υπογραφή  πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου και του Συλλόγου «NuovaKoine» του Castrignanode’ Greci.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Α) Παραδοσιακά ακούσματα και χοροί της περιοχής του Salento, από ομάδα μουσικώντης «NottedellaTaranta»

Β)Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Πανηγυριστών « Ο Αι-Συμιός»

 

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

9.30 μ.μ.          3ος  Μαραθώνιος Ανάγνωσης για το Μεσολόγγι στα χρόνια της Επανάστασης

 

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης

Χώρος εκδήλωσης: Κήπος Ηρώων

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

11.00π.μ. Ιστιοπλοϊκός , διασυλλογικός αγώνας για σκάφη Optimist&Laser 4.7

                        Στιοδρομίες

 

16.00μ.μ.         Απονομές 

Χώρος : Εγκαταστάσεις Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου

Οργάνωση: Ν.Ο.Μεσολογγίου

Χώρος : Λιμένας Μεσολογγίου

 

11.00 π.μ         Εκδήλωση του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»

Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων κατά τις Πολιορκίες και την Έξοδο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου( Μοναστηράκι).

Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας, από το μέλος του Δ.Σ. του Π.Κ.Ρ. Φιλόλογο καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής κ. Δανάη Αναγνωστοπούλου.

Πομπή προς το Μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη», με επικεφαλής την Φιλαρμονική « Ιωσήφ Ρωγών» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,  και με τη συνοδεία του Συλλόγου Πανηγυριστών  «Ο Άη-Συμιός»,  καθώς και μελών του Συλλόγου μας με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα.

Κατάθεση στεφάνων.

 

7.30 μ.μ.          « Ο Παλαμάς και η Έξοδος του Μεσολογγίου»

Ομιλία από τους: κ. Κων/νοΚασίμη Ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ.

κ. ΕυρυπίδηΓαραντούδη, καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ.                       

κ. Πολυάνθη Τσίγκου ,Δρ Φιλολογίας, Σύμβουλο Προέδρου του τουΚολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού.

«Γή φωλιά εσύ , Πατρίδα»

Θεατρικό δρώμενο εφηβικής θεατρικής  ομάδας του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου « Το Αιτωλικό»

Υπεύθυνη Θεατρολόγος: ΆνναΜανθάτη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.        

 

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΔΕΥΤΕΡΑ  15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

7.00 μ.μ.          « Δημήτρης Μακρής ο κλέφτης του Ζυγού»

Ομιλία από τον κ. Γιάννη Μακρή, Πρόεδρο της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

 

Οργάνωση: Ενωμένη Ρωμιοσύνη

Χώρος Εκδήλωσης:Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

8.30 μ.μ.          « Έξοδος»

Θεατρική παράσταση από το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

Βασίζεται  σε μια ιδέα της θεατρικής  ομάδας Θ.Ο. «ΑNIMA.»

Επιμέλεια παράστασης: κ. Γεωργία Λάττα,  Φιλόλογος,

κ. Αικατερίνη Γριβοπούλου, Φιλόλογοςκ. Ανδρονίκη Πατούλια, Φιλόλογος     

 

Χώρος εκδήλωσης: Αίθουσα εκδηλώσεων Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας.

 

 

ΤΡΙΤΗ  16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

8.00 μ.μ.          « Λάμψε ήλιε»

Μουσική  εκδήλωση με έργα του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και απαγγελία ποιημάτων των: Οδυσσέα Ελύτη, Τάκη Σινόπουλου, Διονυσίου Σολωμού, Άγγελου Σικελιανού , Κωστή Παλαμά.

Διεύθυνση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ερμηνευτές:Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου, Γιώργος Φλωράκης.

 

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

 

7.00 μ.μ.          « Η ¨Εξοδος του Μεσολογγίου, Παγκόσμιο μήνυμα για κάθε εποχή-Αιώνιος Ύμνος  στην Ελευθερία»

Ομιλία από τη Θεολόγο, τέως    Γυμνασιάρχη κ. Δέσποινα Γεωργιάδη – Αλεξοπούλου.

Συμμετέχει η Χορωδία « Αγία Σκέπη» Μεγάλης Χώρας Αγρινίου υπό την Διεύθυνση της χοράρχου κ. Χρυσούλας Τασολάμπρου με επετειακά  παραδοσιακά τραγούδια.

Οργάνωση: Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων « Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός»

Χώρος εκδήλωσης: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού.

7.30 μ.μ.          Ημέρα μνήμης του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών Αθανασίου Ραζη- Κότσικα.

 

Πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων   της Μπάντας «Διονύσιος Σολωμός» και του Ομίλου Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο ΛΙΑΡΟΣ». Αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» 

 

Οργάνωση: Διονύσιος Σολωμός, ‘’ΔΙΕΞΟΔΟΣ’’ ,

 

 

 

9.00μ.μ.           « Εξόδου Προσευχές»

 

Μουσική παράσταση που συνδυάζει την έξοδο με την σταύρωση. Ο σταυρός είναι αυτός που συνδέει τους Μεσολογγίτες με τα πάθη του Χριστού.

Συμμετέχει η φιλαρμονική του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Μανωλάτου.

 

Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

            Μουσικός Όμιλος Ι.Π. Μεσολογγίου « Ιωσήφ Ρωγών»

 

Χώρος εκδήλωσης: Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 18  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

 

7.00 μ.μ.          Το Μεσολόγγι τιμά τους Αδελφοποιημένους Δήμους.

Δήμος Αμμοχώστου

 

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο

Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

Προβολή ταινίας μικρού μήκους: « Αμμόχωστος-μια ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα όμηρος των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής» 

 

« Της Ελευθερίας και του Νόστου»

Συναυλία από την Χορωδία Αμμοχώστου

Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Βήχου

 

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

           

Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως.

Γιορταστικές εκδηλώσεις στα ΤΕΙ- Λύκεια – Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

11.00 πμ          Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων από σπουδαστές και μαθητές

 

5.00 μ.μ.          Ξενάγηση στο Μουσείο Τρικούπη από την κ. Άντζελα Καραπάνου, Ιστορικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

6.00 μ.μ.          Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κήπο των Ηρώων.

Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς.

 

6.30 μ.μ.          Παρουσίαση ειδικής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων με τίτλο:

«Ποιητές της Λιμνοθάλασσας »

Χαιρετισμός από το  Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κ. Νικόλαο Καραπάνο

Χαιρετισμός από  εκπρόσωπο των  ΕΛΤΑ

Απαγγελία ποιημάτων

 

Χώρος Εκδήλωσης: Αύλειος χώρος Οικίας Παλαμά

 

8.00 μ.μ           Τιμώμενη χώρα: Φινλανδία

 

Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο

Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Φινλανδίας JuhaPyykko

 

Συναυλία μουσικής δωματίουμε έργα Ν.Σκαλκώτα,-J. Sibelius

 

Χώρος Εκδήλωσης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

 

 

9.30μ.μ.           Νυχτερινό προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Υπό τη διεύθυνση του κ Σπύρου Χολέβα.

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ20ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019

 

9.30 π.μ           Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας  και Τέχνης   (κεντρική Πλατεία Μπότσαρη).

 

10.15 π.μ.        Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον  Κήπο  των  Ηρώων.

Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους  εκπροσώπους  Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή  Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και τον Δήμαρχο  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Τιμώμενη χώρα η Φινλανδία

 

10.25π.μ.           Καταθέσεις στεφάνων εκπροσώπων Δήμων

 

11.π.μ.                 Εκκίνηση 37ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου

Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος  Πατρών

 

 

11.00π.μ.            Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

 

11.30 π.μ.          Εκκίνηση του 73ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών και 4ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από την Πύλη.

 

11.30 π.μ.          Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη –Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 193η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης , Πρεσβεία της Ελβετίας, ΕΣΗΕΑ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

 

12.00 μ.μ.        Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 195η επέτειο του θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης , Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

12.00 μ.μ.        Βράβευση νικητών –τριών του 4ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ

 

12.30 μ.μ.        Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών τιμώντας την 193η επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον  Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου « Ιωσήφ Ρωγών» και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

 

1.00μ.μ.           Ετήσια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

« Η σημασία  των απομνημονευμάτωνστη  μελέτη των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου»

 

Ομιλία από την κ. Μαρία Μπακαδήμα, Προϊσταμένη των  Γενικών Αρχείων του ΚράτουςΑιτ/νίας.

 

Συνδιοργάνωση: Βιβλιοθήκη  Βουλής των Ελλήνων- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

 

Χώρος Εκδήλωσης: Μουσείο Οικογένειας Τρικούπη

 

2.00μ.μ.           Παράθεση γεύματος στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ανταλλαγή δώρων.

 

6.00 μ.μ.          Απονομή επάθλων στους νικητές του 37ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.

 

Χώρος Εκδήλωσης: Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης

 

Η Λεωφόρος των Φιλαρμονικών

Εκκίνηση των φιλαρμονικών από την Πύλη – διέλευση από το κέντρο της πόλης- τερματισμός στο μνημείο Μάγερ.

 

Μεταφορά Ιερών Κειμηλίων από το Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος

Οργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών « Ο Άη-Συμιός»

 

6.00 μ.μ.             Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

 

6.30μ.μ.           Πέρας προσέλευσης Επισήμων

 

6.45μ.μ.           Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων,Πρεσβεία της Φινλανδίας ως Τιμώμενη Χώρα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας,Ακαδημία Αθηνών, Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Αμμοχώστου ως Τιμώμενο Αδελφοποιημένο Δήμο  και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαο Καραπάνο.

 

Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Συμμετέχουν  οι  χορωδίες  του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

 

10.30 μ.μ.        Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

 

6.30 π.μ.             Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως

 

7.00π.μ.           Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικός Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

 

10.00π.μ.         Άφιξη και υποδοχή της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου  Παυλόπουλου στο ΙερόΜητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

 

Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος,χοροστατούντος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά.

 

10.30π.μ.              Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων. Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.

Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε.  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλοστον Τύμβο των Ηρώων.

                        Βράβευση των νικητών του 73ου Δρόμου Θυσίας

Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το Μοιρολόι « Να ζει το Μεσολόγγι » από την κ.VivianDouglas υψίφωνο.

Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

 

1.30 μ.μ.          Ανακήρυξη επιτίμου Δημότη και επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Πόλεως στην Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο από τον Δήμαρχο Νικόλαο Καραπάνο.

Αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας  και Τέχνης(κεντρική Πλατεία Μπότσαρη)

 

2.00 μ.μ.         Μεταφορά των Ιερών Κειμηλίων από το Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του ΜουσικούΟμίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών Κέρκυρας. Εκατό και πλέον μουσικοί θα ενωθούν σε ένα σύνολο στην Κεντρική Πλατεία μετά την πομπή.

 

2.30μ.μ.              Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

 

7.00μ.μ.              Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

 

Τελετάρχης της πομπής ορίστηκε ο κ. Ασημάκης Γιώτης

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.