Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ: Διάταξη αλλότριων καθηκόντων σε υπαλλήλους

Create: 02/08/2020 - 10:00

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.) καταδικάζει «την ενορχηστρωμένη προσπάθεια Δήμων με τη συναίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταλυθεί νομοθετικά εξαιρετικής σημασίας πρόνοια του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΕΠ».

Όπως αναφέρει:

«Με διάταξη σε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στις 28/7/2020 επιχειρείται, για πρώτη φορά στα χρονικά από την έναρξη λειτουργίας του Θεσμού των ΚΕΠ το 2002, η νομιμοποίηση της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων με αποφάσεις Δημάρχων σε υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ) που στελεχώνουν και υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο το ότι την επίμαχη τροπολογία, που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και «νύχτα» για να περάσει άρον άρον, την υπογράφουν εννέα Υπουργοί που δεν έχουν ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠ, ενώ απουσιάζει η υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ερήμην του και εν απουσία του παραδίδονται περί τα 700 από τα 1000 περίπου ΚΕΠ της χώρας στον έλεγχο των Δήμων και καταργείται ουσιαστικά ο κλάδος ΔΥΠ των υπηρετούντων σε αυτά υπαλλήλων.

Τα αλλότρια καθήκοντα επί 18 χρόνια ήταν απαγορευμένα από το εκάστοτε εποπτεύον τα ΚΕΠ Υπουργείο για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΚΕΠ σε όλη την επικράτεια, καθώς δεν είχαν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα καθήκοντα των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ, τις διαδικασίες των ΚΕΠ και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Ανάθεση καθηκόντων συναφών με τα καθήκοντα του κλάδου ΔΥΠ ήταν μόνο επιτρεπτή με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 45 του ν.3979/2011 σε υπαλλήλους του κλάδου που υπηρετούν σε ΚΕΠ σε δημοτικές ενότητες πληθυσμού μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων. Με τη νέα διάταξη αντικαθίσταται η παλαιά, το πληθυσμιακό όριο ανεβαίνει στις δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, επιτρέπεται να ανατίθενται καθήκοντα του κλάδου Διοικητικού – Οικονομικού ή συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του Δήμου.

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.