Χαρ. Παπαδόπουλος: Τελικά, ο καυγάς με τα Σ/Μάρκετ ήταν για το πάπλωμα;

Create: 20/11/2020 - 20:41

Την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας προκάλεσε η νεότερη απόφαση του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη, μέσω ΚΥΑ, με βάση την οποία επιτρέπεται από σήμερα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν είδη ύπνου, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα ταξιδιού.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side), να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια ΚΥΑ αποσαφηνίζεται ποια διαρκή καταναλωτικά αγαθά θα μπορούν να πωλούνται από το δίκτυο των καταστημάτων σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η πώληση των εξής αγαθών: κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και παπλώματα, βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, λαμπτήρες, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα καθώς και συσκευές υγραερίου οικιακής χρήσεως, όπως επίσης και καλσόν, παλτό, ημίπαλτα, κάπες, άνορακ, αδιάβροχα, αντιανεμικά και παρόμοια είδη καθώς και είδη υποδηματοποιίας (σ.σ. παντόφλες).
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:
Τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,
ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,
στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.] (ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,
ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,
η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), το λιανικό εμπόριο ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), το λιανικό εμπόριο γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22)/ΚΑΔ 47.71 και
ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
"Ενώ την περασμένη εβδομάδα με Υπουργική απόφαση απαγορεύτηκε η πώληση διαρκών προϊόντων από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τις πολυεθνικές, πριν προλάβουμε να αισθανθούμε ηθικά δικαιωμένοι, διαβάζουμε σήμερα την νέα ΚΥΑ και αισθανόμαστε πολίτες τριτοκοσμικής χώρας!" αναφέρει προς τους Υπουργούς κ.κ.Γεωργιάδη, Βρούτση, Χρυσοχοϊδη, Κικίλια και Θεοδρικάκο ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλειας.
"κ.κ.Υπουργοί: 
Μπορεί να μην έχουν αξία για εσάς τα λουκέτα στα μαγαζιά μας...
Μπορεί να μην έχουν αξία για εσάς τα μικρομάγαζα και το λιανεμπόριο...
Μπορεί να μην έχουν αξία για εσάς οι αυτοκτονίες και τα ψυχοφάρμακα που                                                                                           οδηγήθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας...
Όμως να θυμάστε η ψήφος μας έχει την ίδια αξία με των λίγων και εκλεκτών τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούνται στο έπακρο!
Δεν είμαστε επαίτες ούτε ζητιάνοι. Σας παρακαλούμε τόσους μήνες για δίκαια μέτρα που πρέπει να φτάσουν στην βάση, στον τελευταίο μαγαζάτορα. Απεναντίας τίποτα  από αυτά δεν έγινε. Τα επιχειρηματικά δάνεια και εργαλεία που βγάλατε ήταν σχεδόν μόνο για τους μεγάλους, που μπορεί και να μην τα είχαν ανάγκη.
κ. κ. Υπουργοί, μην κουράζεστε και μην σπαζοκεφαλιάζουν τα επιτελεία σας να βγάλουν και άλλα μέτρα βοήθειας. Έτσι και αλλιώς τα περισσότερα δεν φτάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας. Είναι κομμένα και ραμμένα για άλλους. Οι πολιτικές που ακολουθείτε είναι άνισες και μάλλον άδικες προς το λιανεμπόριο και υπέρ των Υpermarket και των πολυεθνικών.
Δεν ζητάμε χάρες, ούτε ελεημοσύνες.
Υπερασπιζόμαστε το ιερό δικαίωμα της εργασίας μας, την επιβίωση των οικογενειών και των συνεργατών μας και είμαστε πολέμιοι του αθέμιτου ανταγωνισμού και όσων το προμοτάρουν. 
Επειδή πιστέψαμε και στηρίξαμε προεκλογικά τις φιλελεύθερες πολιτικές σας, με όλο το σεβασμό και όση καλή διάθεση μας έχει απομείνει , σας δίνουμε μια ευκαιρία να επανορθώσετε. Αύριο το πρωί κιόλας πάρτε  απόφαση και κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown και ενδεχομένως και όλων αυτών που έπονται,  <<ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ και ΚΛΕΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΕΡMARKET και ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΈΣ>>.
Ίσως τότε μπορέσετε να διορθώσετε την αδικία που κάνατε και τα προβλήματα επιβίωσης και φτωχοποίησης που δημιουργήσατε στους χιλιάδες  μικροεπιχειρηματίες  σε όλη την Ελλάδα.  Σας υπενθυμίζουμε ότι τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα όπως επανειλημμένως έχει καταγραφεί στις επιδημιολογικές μετρήσεις και έχει αναγνωρίσει η ίδια η κυβέρνηση δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας. 
Το έγγραφο μας αποτελεί μια φωνή απόγνωσης προς τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος  και κυρίως στα τριτοβάθμια όργανα μας. Θέλουμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας, να αφυπνίσουμε όλους τους Εμπόρους στο Πανελλήνιο και να στείλουμε μήνυμα ότι δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε , να διεκδικούμε και να πιέζουμε για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια μας. 
κ. κ. Υπουργοί ακούστε μας, πριν η οργή γίνει τσουνάμι που δεν θα αφήσει τίποτα στο πέρασμα του" αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.