Πότε κλειδώνει η αύξηση του κατώτατου μισθού - Οι διαβουλεύσεις, οι εκθέσεις και οι ωφελημένοι

Create: 09/02/2020 - 11:40

 

Για τα καλά έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία αναπροσαρμογής θα ξεκινήσει το τελευταίο και βάσει του ισχύοντος πλαισίου, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Eπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

 

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τοποθέτηση που είχε κάνει πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει το πρώτο τρίμηνο.

 

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

 

Κυβερνητικά στελέχη για τον κατώτατο μισθό έχουν δηλώσει πως επιδίωξη αποτελεί οι αυξήσεις να είναι διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

 

 

Την τελευταία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. 

 

 

Ειδικότερα η τριμελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ και δύο εκπροσώπους, έναν του υπουργείου Οικονομικών κι έναν του Εργασίας, μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου θα αποστείλει  πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα Ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

 

 

Η επιτροπή συγκεντρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.