Σε υψηλό έξι και πλέον ετών έκλεισε ο χρυσός

Create: 15/08/2019 - 21:20

Σε υψηλό έξι και πλέον ετών έκλεισε την Τετάρτη ο χρυσός, με φόντο μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία «κατεβάζει ταχύτητα», αλλά και την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που ιστορικά υποδεικνύει κίνδυνο μελλοντικού υφεσιακού κύκλου.

«Όχι μόνον υπάρχει προσδοκία για μείωση επιτοκίων, αλλά, ακόμη σημαντικότερο, η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων δείχνει σοβαρή αβεβαιότητα για το μέλλον», ανέφερε ο Ryan Giannotto, διευθυντής ερευνών στην GraniteShares.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 13,70 δολαρίων ή 0,9%, κλείνοντας στα 1.527,80 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την πτώση 0,2% της Τρίτης. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο για το πλέον ενεργό συμβόλαιο από τις 11 Απριλίου του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το ασήμι Σεπτεμβρίου «πρόσθεσε» 29,5 σεντς ή 1,7%, κλείνοντας στα 17,28 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χρυσός «παραμένει θωρακισμένος από σειρά βασικών ζητημάτων που καθορίζουν την πορεία της αγοράς», σημείωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής στην FXTM, σε σημείωμά του. «Όσο οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αβεβαιότητα για το Brexit, η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια θα βρίσκονται στο επίκεντρο, η ανοδική κίνηση για τον χρυσό είναι εξασφαλισμένη».

Ρόλο στην άνοδο του χρυσού έπαιξαν και τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ειδικά στην οικονομική «ατμομηχανή» της, τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έχασε 35,10 δολάρια ή 1,4%, κλείνοντας στα 1.416,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Οκτωβρίου έχασε 11,70 δολ. ή 1,4%, κλείνοντας στα 848 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Σεπτεμβρίου έπεσε κατά 3,8 σεντς ή 1,4%, στα 2,592 δολ. η λίβρα.

Πηγή: capital.gr

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.