Καζαμίας: Το λαϊκό έντυπο που προέβλεπε τα γεγονότα του νέου έτους (φωτο)

Create: 04/01/2021 - 23:20

Στην εποχή μας η λέξη «καζαμίας» είναι μάλλον άγνωστη ή συνυφασμένη με την εικόνα της γιαγιάς μας. Ο Καζαμίας λοιπόν ήταν ένα λαϊκό έντυπο που κυκλοφορούσε στο τέλος κάθε χρονιάς και έγραφε τα… μελλούμενα με αφηρημένο βέβαια τρόπο και μάλλον χιουμοριστική διάθεση. Το έντυπο έπεφτε συχνά «μέσα» στις προβλέψεις του και απέκτησε μεγάλη απήχηση με αποτέλεσμα να είναι παρόν σχεδόν σε κάθε σπιτικό.

Στις μέρες μας κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά σε μια εποχή, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου και αργότερα, που η ενημέρωση σπάνιζε και βασιζόταν στην… πολυτέλεια της εφημερίδας ο Καζαμίας ήταν πρωτοποριακό έντυπο.

Το περιεχόμενό του περιελάμβανε ημερολόγιο, εορτολόγιο και πολλές προβλέψεις για όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Προφήτευε τα μελλούμενα στον κόσμο, τον καιρό, φυσικές καταστροφές, πολιτικές εξελίξεις, ιστορικά γεγονότα και άλλα. Επιπλέον περιελάμβανε χρήσιμα στοιχεία όπως συνταγές μαγειρικής, διασκεδαστικά κείμενα και σκίτσα, ανέκδοτα και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Ήταν δηλαδή ένα έντυπο που προέβλεπε το μέλλον αλλά ταυτόχρονα ψυχαγωγούσε.

Πώς όμως ο Καζαμίας έκανε σωστές προβλέψεις; Ο τρόπος είναι απλός και εγγυημένος χιλιάδες χρόνια τώρα. Τα προβλεπόμενα γεγονότα προσδιορίζονταν σε ένα χρονικό διάστημα και σε αφηρημένο τόπο. Όπως είναι λογικό πάντα κάτι συνέβαινε στον κόσμο. Ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο όπως ένας σεισμός ή μια έκρηξη ηφαιστείου, μια πλημμύρα το φθινόπωρο, μια μεγάλη χιονόπτωση το χειμώνα ή ένα καύσωνας το καλοκαίρι. Επίσης κάπου στην υφήλιο μια κυβέρνηση θα άλλαζε, ένα βασιλιάς θα πέθαινε και ένας πρίγκηπας θα γεννιόταν. Έτσι όσο τα γεγονότα επιβεβαίωναν τον Καζαμία τόσο μεγάλωνε η απήχησή του ακόμη κι αν αντιμετωπίζονταν με χαλαρή διάθεση και όχι σαν… ευαγγέλιο. Κάτι αντίστοιχο με τις αστρολογικές προβλέψεις σήμερα.

Ο Καζαμίας εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 19ο αιώνα και οφείλει την ονομασία του σε ένα αντίστοιχο ιταλικό έντυπο. Ο ιταλικός καζαμίας περιελάμβανε τις προβλέψεις ενός Ιταλού αστρολόγου από τη Βενετία, του Pietro Casamia, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο που απέκτησε οντότητα από το εξώφυλλο του ιταλικού εντύπου!

Βέβαια ο Καζαμίας δεν ήταν ένα μοναδικό έντυπο. Κυκλοφορούσαν διάφοροι Καζαμίες που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την επιτυχία τον προβλέψεων.

Εδώ πρέπει να σταματήσουμε τον παρελθοντικό χρόνο καθώς ο «Καζαμίας» δεν είναι ιστορικό έντυπο. Συνεχίζουν να εκδίδονται «Καζαμίες» ακόμη και σήμερα και μάλιστα με αρκετές πωλήσεις αν και είναι περισσότερο ημερολόγια και έντυπα με σκωπτική διάθεση. Πάντως η λέξη καζαμίας έχει καθιερωθεί να αναφέρεται στις προβλέψεις για το χρόνο που έρχεται.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.