Το σκάνδαλο στο οποίο ήταν μπλεγμένη η Έλλη Λαμπέτη και το άγριο ξέσπασμα της

Create: 12/02/2021 - 21:40

Το κοινό την λάτρεψε, οι σκηνοθέτες της αγάπησαν και οι συνάδελφοί της την χάζευαν. Μπορεί η καριέρα της να έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι, αλλά η ζωή της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Η Έλλη Λαμπέτη σε ολόκληρη τη ζωή της ήρθε αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες καταστάσεις που έπρεπε να διαχειριστεί. Μια απ’ αυτές ήταν και το σκάνδαλο με την παρέα της έπαυλης. Αλλά ας τα δούμε όλα από την αρχή.

Βρισκόμαστε στο 1971, τότε που η Έλλη Λαμπέτη ήταν ήδη αντιμέτωπη με τον καρκίνο, ο οποίος μάλιστα την είχε καταβάλει τόσο σωματικά όσο και και ψυχικά. Οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου έμελλαν να αναστατώσουν τόσο την ίδια όσο και ολόκληρη την Ελλάδα αφού ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι η Λαμπέτη ήταν ανάμεσα στους θεατές των οργίων που λάμβαναν χώρα σε μια βίλα στη Γλυφάδα, τον Νοέμβριο του 1969. Η Έλλη Λαμπέτη βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.

Τι έγραφαν οι εφημερίδες;

Οι λεπτομέρειες ήταν ανατριχιαστικές. Ο Τύπος έγραφε ότι πρωταγωνιστές στο όργιο ήταν τρεις άνδρες, δύο ανήλικα κορίτσια ηλικίας δεκαπέντε χρόνων κι ένα λυκόσκυλο. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο και για έναν νέγρο άνδρα ο οποίος συμμετείχε στη λεγόμενη «παρέα της έπαυλης».

Τα πρωτοσέλιδα έγραφαν:

«Ανάμεσα στους θεατές των οργίων ήταν η γνωστή ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη και η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα. Επίσης και άλλα διάσημα πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας».

Αυτό ήταν! Το όνομα της Λαμπέτη σπιλώθηκε ανεπανόρθωτα με τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο της να γίνονται όχι μόνο δημόσια αλλά και μπροστά στην ίδια.

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Λαίδη», στην οποία πρωταγωνιστούσε, το κοινό μετά το σκάνδαλο, μιμούνταν τους σκύλους φωνάζοντας «γαβ γαβ».

Το ξέσπασμα

Σε συνέντευξη της στα «Επίκαιρα» η διάσημη ηθοποιός είχε πει:

«Με ποιο δικαίωμα με σπρώχνουν ανάμεσα σε σκύλους και σε νέγρους, στη ζούγκλα της πρώτης σελίδας»;

Άλλα ευτυχώς το θέμα δεν έληξε εκεί. Λίγες ημέρες αργότερα, η Λαμπέτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Έπρεπε να με ρωτήσετε εάν έχω άλλοθι. Έτσι δεν κάνετε με όλους τους κατηγορούμενους; Το άλλοθι μου είναι τα αρχεία του Ευαγγελισμού. Ήμουν με γάζες και σωληνάκια για δύο εβδομάδες. Αλλά σηκώθηκα να κάνω πρόβες στο θέατρο μου. Ξέρετε γιατί; Ζουν 35 άνθρωποι από μένα και έπρεπε να τους σκεφτώ. Δεν έχω  μερσεντές όπως ισχυρίζεστε, δεν οδηγώ καν. Εγώ δεν έχω δικαίωμα λόγου»;

Απέναντι σ’ αυτό το ξέσπασμα ο ανακριτής δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οργισμένη η Λαμπέτη θα του επιτεθεί πετώντας του διάφορα έγγραφα στα μούτρα. Το περίεργο όμως αυτό κουβάρι σύντομα θα ξετυλιχτεί.

Οι συνήγοροι του ενός κοριτσιού θα παραδεχτούν ότι έπεσαν θύματα πλάνης, ενώ ο οικοδεσπότης της βίλας θα δηλώσει ότι  δεν είδε ποτέ του στη βίλα την κυρία Λαμπέτη. Ο ανακριτής μετά την απόφαση, επικοινώνησε με την ηθοποιό για να ζητήσει συγγνώμη.

Η ζημιά ωστόσο ήταν μεγάλη.

Στο θέατρο «Ρεξ» ακούγονταν διαρκώς γαβγίσματα και χλευασμοί προς το πρόσωπό της. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η παράσταση «Λαίδη» κατέβηκε.

Ένας δημοσιογράφος της εποχής ρώτησε την Λαμπέτη:

– Κατεβάζετε το έργο, επειδή σας πείραξαν τα γαβ – γαβ;
– Όχι κύριε. Κατεβάζω το έργο επειδή είμαι πολύ άρρωστη

Ήταν η πρώτη φορά που παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είχε καρκίνο.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.