«Τιτανικός της Ελλάδας»: Το πλοίο με τους 4.000 επιβάτες που βυθίστηκε στο Σούνιο (βίντεο)

Create: 30/01/2021 - 20:40

Το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» που είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 4.115 Ιταλών αιχμαλώτων από τη Ρόδο στον Πειραιά, όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. 

Το συμβάν συνέβη το Φεβρουάριο του 1944. Τελικά το πλοίο με τους Ιταλούς αιχμαλώτους δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του λόγω διαφόρων παραγόντων.

Ήταν ένας συνδυασμός πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών και της επίθεσης των Βρετανικών πολεμικών πλοίων αλλά και αρκετών κατασκευαστικών προβλημάτων που είχε το «Όρια». Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει ένα οδήγησαν σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Σύμφωνα με το κανάλι του Youtube Updrones που έχει δημοσιεύσει σχετικό βίντεο από το νησί οι Γερμανοί άφησαν τους Ιταλούς αιχμαλώτους να πνιγούν αβοήθητοι. Την επόμενη μέρα το πρωί το θέαμα με τους νεκρούς στρατιώτες στην παραλία Χάρακας ήταν σοκαριστικό μιας και πολλούς από αυτούς το κύμα τους είχε βγάλει στην ακτή. Τόσοι πολλοί ήταν οι νεκροί φαντάροι που κείτονταν στην ακτή ο ένας επάνω στον άλλο.

Όσον αφορά τις συνθήκες του ναυαγίου οι αναφορές λένε ότι το πλοίο «Όρια» βυθίστηκε αύτανδρο στον βράχο «Μεδίνα» της νήσου Πάτροκλος στο Σαρωνικό τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου. Οδηγώντας έτσι στον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπους.

Το νησί Πάτροκλος και η ιστορία του

Ο Πάτροκλος ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι είναι νησί στο Σαρωνικό κόλπο, στο δρόμο για το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά. Βρίσκεται κοντά στην ακτή, σε απόσταση 850 μέτρων. Η έκτασή του είναι 2800 στρέμματα.

Ονομάστηκε Πάτροκλος, από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου. Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο έστειλε το στόλο του για να συνδράμει τους Αθηναίους ενάντια στις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του. Η ονομασία Πατρόκλου Χάραξ σημαίνει στρατόπεδο του Πατρόκλου.

Play Video

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.