Η Αχαΐα θρηνεί την Αγία Σοφία - Πένθιμα οι καμπάνες για τη μετατροπή σε τζαμί

Create: 23/07/2020 - 11:15

Ημέρα πένθους για τους Ελληνες και την Ορθοδοξία η αυριανή μέρα. Η Αχαΐα συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για την μετατροπή της Aγια-Σοφιάς σε τζαμί, με Παρακλήσεις προς την Παναγία, πένθιμες κωδωνοκρουσίες και τους Χαιρετισμούς προς την Θεομήτορα να τελούνται στους ναούς, σε όλους τους δήμους, Πατρέων, Αιγίου, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.

Η Μητρόπολη των Πατρών, κρίνοντας ότι θα πρέπει να πιεστούν πολιτικές αρχές, σε επίπεδο χώρας όσο και σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, κινητοποιείται μάλιστα με τον Ποιμενάρχη της πόλεως κ.κ. Χρυσόστομο να προεξάρχει της δημιουργίας κοινωνικού μετώπου αντίστασης στην βεβήλωση της ιερότητας και της πολιτιστικής - πολιτισμικής αξίας του μνημείου. 

Πιέζοντας ώστε αύριο να υπάρξει ηχηρή απάντηση στην πρόκληση των Τούρκων με την βεβήλωση του μνημείου, αλλά και να μην μείνουν αναπάντητες όλες οι ενέργειες που στρέφονται κατά της ακεραιότητας, της ιστορίας και της πίστης των Ορθοδόξων η οποία όπως εκτιμά, μετατρέπεται σε πιόνι στη σκακιέρα του επίδοξου «Σουλτάνου» Ερτνογάν.

«Η προκλητικότης της γείτονος χώρας δυστυχώς κατ αυτάς τας ημέρας εκδηλώνεται και στο Αιγαίο, πιστεύω λοιπόν ότι όλοι οι Ελληνες, από τους κυβερνώντες μέχρι τον τελευταίο κάτοικοι, θα κινητοποιηθούν. Είναι το χρέος μας έναντι της ιστορίας. Χρωστάμε μια απάντηση και αυτές τις ημέρες, από τις αντιδράσεις του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων διαπιστώνω ότι ξύπνησε επιτέλους ο γίγαντας, ο Ελληνικός Λαός» τόνισε χθες ο σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τα γραφεία της ΙΜ. 

Με εντολή του Σεβασμιότατου, θα κτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών στην Πάτρα ώρες 8:00 έως 8:15, 9:00 έως 9:15 και 10:00 έως 10:15 το πρωί.

Προς το μεσημέρι, την ώρα της τελετής στην Κων/πόλη οι καμπάνες στην Πάτρα θα κτυπήσουν πένθιμα ώρες 11:00 έως 13:00 και το απόγευμα κατά την πρώτη Μουσουλμανική προσευχή στο ναό, θα ηχήσουν πάλι πένθιμα οι καμπάνες, ώρες 18:00 έως 20:00.

Οι σημαίες των Ναών και υπηρεσιών και φιλόπτωχων της Μητροπόλεως θα κυματίζουν αύριο μεσίστιες ενώ στις 12 το μεσημέρι ο Σεβασμιότατος κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει Παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια του Γένους μας, με την συμμετοχή των κληρικών της ΙΜ.

«Με οδύνη ψυχής αλλά πάντοτε με ελπίδα και πίστη στο Θεό διότι Εκείνος έχει τον πρώτο λόγο, θα συγκεντρωθούμε σε μια σύναξη προσευχής, στο Θεό, την Παναγία την ελευθερώτρια αλλά και διαμαρτυρίας για όσα γίνονται αυτές τις μέρες. Ψηφιδωτά και έργα καλύπτονται, Αγια-σοφιά δεν θα κτιστεί ποτέ πάλι, ποτέ κανείς δεν θα φτάσει στο κάλος, την ομορφιά και ουράνια χάρη της εκκλησιάς αυτής και του μνημείου» τόνισε χθες ο Σεβασμιότατος κ.κ. Χρυσόστομος. (Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αίγιο και Καλάβρυτα σελ. 9)

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ο Σύνδεσμος Ειδικευμένων Ιατρών Μονάδων ΕΣΥ Αχαϊας (ΣΕΙΜΕΑ) σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Αγία Σοφία, αναφέρει: 

«Ο αρχαίος πτερνιστής του λαού μας, για μια ακόμα φορά, προκαλεί 

προσβάλλοντας ένα αιώνιο σύμβολο του Ελληνισμού. Η μετατροπή του ναού της «Αγιά Σοφιάς» σε Τζαμί, δεν προσβάλλει μόνον τους θρησκευόμενους, αλλά κάθε Ελληνα που διατηρεί την αρετή του πατριωτισμού. 

Αυτή η συμβολική πράξη της Τουρκίας στοχεύει στην καταρράκωση του ηθικού μας ώστε να παραδοθούμε αμαχητί στις άνομες ορέξεις της. 

Κάθε Ελληνας πολίτης οφείλει να αντισταθεί στην ηττοπάθεια, στον εθνομηδενισμό και στην παραίτηση από τα νόμιμα δικαιώματά μας».

 

 

Πηγή: pelop.gr

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.