Ένα βήμα πριν το εμπάργκο εναντίον της ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι ζητά από την κυβέρνηση

Create: 13/02/2021 - 11:00

Σε τροχιά σύγκρουσης με την δημόσια τηλεόραση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο εμπάργκο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα από τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ.

Τα γκρίζα σύννεφα έχουν μαζευτεί εδώ και αρκετό καιρό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνήσει επανειλημμένως με την διοίκηση της ΕΡΤ προκειμένου να παραπονεθεί για την κάλυψη που προσφέρει η δημόσια τηλεόραση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έγινε και επίσημο ραντεβού με την ηγεσία της ΕΡΤ όπου διατυπώθηκε ο έντονος προβληματισμός για τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων. Όπως είπαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου στους υπεύθυνους της ΕΡΤ "δεν γίνεται να παίζει ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση και η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
να τσουβαλιάζεται μαζί με αυτή των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και να παίζει 20 λεπτά αργότερα”.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει σε αυτή τη συνάντηση συγκεκριμένα παράπονα όπως ότι η πρόταση μομφής που είχε κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Υπουργού
Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έπαιξε ως είδηση, όπως ισχυρίστηκαν, λίγο πριν τα αθλητικά.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η Ικαρία και ο τρόπος που προέβαλε η δημόσια τηλεόραση την επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σύμφωνα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα όσα έγιναν γύρω από αυτό το θέμα στην δημόσια τηλεόραση θεωρούνται αδιανόητα καθώς όπως αναφέρουν ενώ το μεσημέρι το βίντεο έπαιξε κανονικά, το βράδυ έπαιξε μόνο μία φωτογραφία για 2 δευτερόλεπτα ενώ στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Νάσου Ηλιοπούλου δεν μπήκε καν η φωτογραφία από το περίφημο γεύμα του πρωθυπουργού στο σπίτι του βουλευτή Στεφανάδη.

Στην επίσημη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την διοίκηση της ΕΡΤ κατέθεσαν και στοιχεία του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με τα οποία η προβολή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως ισχυρίστηκαν μάλιστα σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στην δημόσια έχουν χειροτερέψει όσον αφορά την αντικειμενική και ισομερή κάλυψη των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βήμα πριν το εμπάργκο εναντίον της ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι ζητά από την κυβέρνηση - εικόνα 2
Αυτοκριτική Μητσοτάκη για το γεύμα στην Ικαρία: Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες, δεν θα επαναληφθεί
Πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχεται πως και επί των ημερών του η δημόσια τηλεόραση δεν λειτούργησε με τον καλύτερο και με το πιο αντικειμενικό τρόπο και θεωρούν την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο οποίος πρότεινε επιλογή της ηγεσίας της ΕΡΤ από το κοινοβούλιο με διακομματική συναίνεση ως ένα βήμα αυτοκριτικής για το πώς χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την δημόσια τηλεόραση επί των κυβερνητικών του ημερών. "Κάναμε κι εμείς λάθη ας γυρίσουμε όλοι μαζί τη σελίδα και ας επιλέγουμε από δω και πέρα την ηγεσία της ΕΡΤ διακομματικά” λένε κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να επιλέξει το εμπάργκο των στελεχών της όσον αφορά την παρουσία τους στα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Άλλωστε η τελευταία φράση της χθεσινής ανακοίνωσης προδιαθέτει για μια τέτοια κίνηση καθώς όπως αναφέρεται "αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί την επιλογή διακομματικά της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να μείνει μόνος του με τον κ. Ζούλα στην ΕΡΤ για να φτιάχνουν οι δυο τους την προπαγάνδα του μεγάρου Μαξίμου”.

Η κυβέρνηση επιμένει να θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τα έργα και τις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης και ο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε ότι "η δημόσια τηλεόραση από απαξιωμένο όργανο προπαγάνδας, που την ειχε καταντησει ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα με αξιοπιστία, πολυφωνία και σεβασμό στη δεοντολογία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοί είναι ο κριτής, γι αυτό και τα ποσοστά τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν διπλασιαστεί σε λίγους μήνες. Το καλύτερο λοιπόν που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να σιωπά, ώστε να ξεχαστούν τα έργα και οι ημέρες του στη δημόσια τηλεόραση”.

ΕΡΤ
Πάντως όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία τόσο το εμπάργκο που έκανε η Νέα Δημοκρατία στην ΕΡΤ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το εμπάργκο που έκανε ο
ΣΥΡΙΖΑ στο Σκάι ως κυβέρνηση δεν φαίνεται να λειτούργησαν αποτελεσματικά και περισσότερο έπληξαν τα κόμματα στην προβολή τους παρά τα βοήθησαν γι' αυτό και προσπάθησαν να βρουν εύσχημους τρόπους για να τα αναστείλουν.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.