Νέα Κυβέρνηση: Ορκωμοσία με πρωτόκολλο και χωρίς εκτροπές...

Create: 05/01/2021 - 11:42

Σε τρεις διαφορετικές ομάδες, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 11:00, γίνεται σήμερα η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, πριν την ορκωμοσία τους οι υπουργοί και υφυπουργοί υποβλήθηκαν σε rapid test για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, στις 11.00 ορκίστηκαν οι:

 1. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 2. Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 3. Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών
 4. Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 5. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας
 6. Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

Η ορκωμοσία της δεύτερης ομάδας θα γίνει στις 11.45 και θα ορκιστούν οι:

 1. Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
 2. Χρήστος Ταραντίλης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
 3. Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
 4. ‘Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
 5. Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 6. Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης

Τέλος, ο κύκλος των ορκωμοσιών θα κλείσει στις 12.30, όπου θα ορκιστούν οι:

 1. Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών
 2. Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
 3. Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 4. Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
 5. Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 6. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού

Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν:

 1. Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 2. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Βέβαια, εκείνο που είχε ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και αναμένεται να έχουν τετ α τετ στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, στον απόηχο της σφοδρής κόντρας κυβέρνησης – εκκλησίας για το άνοιγμα των ναών αύριο, Τετάρτη, ανήμερα των Θεοφανίων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση, ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κυβέρνηση απάντησε εξίσου σε υψηλούς τόνους και όλα δείχνουν σύγκρουση.

Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας άφησε ανοιχτό παράθυρο να μην οδηγηθούμε σε αυτό, μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθώς χαρακτήρισε ως ευπρόσδεκτη ενδεχόμενη επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των εκκλησιών τα Θεοφάνια.

Μάλιστα, σχετικά ερωτηθείς για την κόντρα κυβέρνησης-εκκλησίας και το τι θα γίνει αύριο, ανήμερα των Θεοφανείων, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης προανήγγειλε επί της ουσίας εκτόνωση της κρίσης, λέγοντας πως “όλα καλά θα πάνε”.

 Τα νέα πρόσωπα, οι αποχωρήσεις και οι μετακινήσεις

Εξάλλου, στα του ανασχηματισμού, που ανακοινώθηκε χθες, από τα υπουργικά πόστα αποχωρούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Εσωτερικών) και Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας). Την ίδια στιγμή, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος – ο οποίος προχώρησε και στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος – και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης). Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.