Τι θα συμβεί αν ο κορωνοϊός «επισκεφθεί» τον Κ.Μητσοτάκη; - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Create: 13/10/2020 - 20:30

Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσβληθεί από κορωνοϊό;

Το Σύνταγμα, όχι απλά προβλέπει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κιόλας το 1996 με την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν υπάρξει αδυναμίας από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη για εκπλήρωση των καθηκόντων του, υπάρχει εντολή προσωρινής αναπλήρωσης από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο. Αν δεν υπάρχει αντιπρόεδρος, τότε ο Πρωθυπουργός ορίζει έναν από τους Υπουργούς του, με προτεραιότητα να έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν τώρα τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε γίνεται ότι και στην περίπτωση του εμβληματικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην περίπτωσή μας δηλαδή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορίζει τον αντικαταστάτη του που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε Πρωθυπουργός.

Τι γίνεται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην περίπτωση που υπάρχει ανάλογο θέμα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση αντικατάστασή της. Προσωρινά μπορεί αυτό να γίνει από τον πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή τον Κώστα Τασούλα, όμως η αν ξεπεράσουμε τον μήνα η Βουλή υποχρεωτικά για να εκλέξει κάποιον καινούργιο στη θέση του, με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

 

 

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.