Μυστικός Δείπνος: Σε υψηλή ψηφιακή ανάλυση το εμβληματικό έργο (φωτό)

Create: 29/06/2020 - 22:45

Αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι σαρώθηκε ψηφιακά, με αποτέλεσμα να έρθουν στο «φως» ανατριχιαστικές αθέατες λεπτομέρειες.

To περίφημο βιβλίο του Νταν Μπράουν, «Κώδικας Ντα Βίντσι», το οποίο προκάλεσε χαμό πριν από 17 χρόνια, ελαιογραφία του Μυστικού Δείπνου φτιαγμένη από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι σαρώθηκε ψηφιακά, δημιουργώντας εικόνες με πάνω από ένα δισεκατομμύριο pixel!

Σε αυτή, την τεράστια ανάλυση, γίνεται εφικτό για πρώτη φορά να έρθουν στο «φως» ανατριχιαστικές αθέατες λεπτομέρειες του εμβληματικού έργου του Ιταλού δημιουργού. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε το 1498 τον Μυστικό Δείπνο με την τεχνοτροπία του buonfresco, της πολύ γρήγορης κάλυψης των τοίχων πριν ξεραθεί ο σοβάς, χρησιμοποιώντας βαφή από αυγό και λαδομπογιά, με αποτέλεσμα η νωπογραφία να φθαρεί γρήγορα. 

Επίσης, ο τοίχος πάνω στον οποίο είχε ζωγραφιστεί ο Μυστικός Δείπνος ήταν εκτεθειμένος στη βροχή και τον άνεμο, ενώ ένα υπόγειο ρυάκι τον έκανε να είναι πάντα υγρός. Το 1620, επίσης, τα κατοχικά ισπανικά στρατεύματα προκάλεσαν φθορές στον τοίχο, ενώ διακόσια χρόνια μετά τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έδεναν τα άλογά τους εκεί.

Ευτυχώς, όμως, οι προνοητικοί μαθητές του δημιούργησαν ένα πιστό αντίγραφο, που κατέχει η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1515 και στο 1520 και αποδίδεται στους μαθητές του Giampietrino και Giovanni Antonio Boltraffio.

«Φωτίζονται» μια σειρά από λεπτομέρειες, όπως ένα δοχείο αλατιού, που βρίσκεται αναποδογυρισμένο δίπλα στο δεξί χέρι του Ιούδα. Το χυμένο αλάτι θεωρείτο κακός οιωνός. Οι σκιές στο πρόσωπο του Ιούδα επίσης, το πουγγί του και το χυμένο αλάτι αποτελούν μία αναφορά στο ότι ο Ιούδας θα προδώσει τον Ιησού λίγο μετά τη σκηνή.

Ένας άλλος μαθητής, ο Πέτρος κρατά ένα μαχαίρι, που αποτελεί αναφορά στο γεγονός ότι θα κόψει το αυτί ενός στρατιώτη, προσπαθώντας να σταματήσει τη σύλληψη του Ιησού.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.