Αιθέρια έλαια στις ιώσεις

Create: 30/11/2019 - 13:40

Ο Φαρμακοποιός- Αρωματοθεραπευτής Διονύσιος Μεντές μας ενημερώνει σχετικά με το πως προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις με τα αιθέρια έλαια

Τι είναι ίωση;

Ίωση είναι η νόσος που είναι το αποτέλεσμα της προσβολής του οργανισμού από τους ιούς. Από την στιγμή που ο ιός θα μπει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του ιού. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο το οποίο και δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται. Κατόπιν πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την αρρώστια.
Για τις ιώσεις δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Συνιστάται υποστηρικτική θεραπεία με ανάπαυση, χορήγηση υγρών, αντιπυρετικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη ρινίτιδα και τον βήχα. Ειδική θεραπεία υπάρχει μόνο για τους ιούς της γρίπης. Στην γρίπη σαν αυτοτελή λοίμωξη δεν δρουν τα αντιβιοτικά.
Ιογενή λέμε τη λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον ιό (π.χ. η γρίππη), ενώ μικροβιακή αυτή που προκαλείται από μικρόβιο (π.χ. η πυώδης αμυγδαλίτιδα)

Γιατί τον χειμώνα οι ιώσεις είναι συχνότερες;

Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης το χειμώνα είναι ο κυριότερος παράγοντας που ευνοεί την μετάδοση των ιώσεων, αφού λόγω του κρύου ευνοείται η στενή επαφή πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους Ο αερισμός των χώρων (σπίτι, εργασία, σχολείο) δεν είναι επαρκής αλλά και η ατομική υγιεινή κυρίως το πλύσιμο των χεριών- γίνεται με μικρότερη συχνότητα από ότι το καλοκαίρι.

Βοηθούν τα αιθέρια έλαια ν’ αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις;

Αντί να δώσω ο ίδιος απάντηση θα αναφέρω όσο περιληπτικά μπορώ δύο έρευνες παγκόσμιας εμβέλειας και τα συμπεράσματά τους.
-Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης Τμήμα Ιολογίας, Ινστιτούτο Υγιεινής, με τίτλο: Συγκριτική μελέτη σχετικά με την αντιιική δραστικότητα επιλεγμένων μονοτερπενίων που προέρχονται από αιθέρια έλαια.

Στα αιθέρια έλαια, τα κύρια συστατικά τους, όπως τα τερπένια και τα φαινυλοπροπανοειδή, είναι υπεύθυνα για τις βιολογικές τους ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο, δέντρο τσαγιού και θυμάρι και οι κύριες μονοτερπενικές ενώσεις τους εξετάστηκαν για την αντι-ιική τους δράση κατά του ιού απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) in vitro. Αυτά τα αιθέρια έλαια ήταν ικανά να μειώσουν τη ιογενή μολυσματικότητα κατά> 96%, Ο τρόπος δράσης του ιού έχει προσδιοριστεί, μόνο μέτρια αντιϊκά αποτελέσματα αποκαλύπτονται από αιθέρια έλαια και μονοτερπένια όταν αυτά τα φάρμακα προστέθηκαν σε κύτταρα ξενιστές πριν από τη μόλυνση ή μετά την είσοδο του HSV σε κύτταρα. Ωστόσο, τόσο τα αιθέρια έλαια όσο και τα μονοτερπένια επέδειξαν υψηλή αντι-HSV-1 δραστικότητα με άμεση απενεργοποίηση ελεύθερων σωματιδίων ιού.
Ερευνητές :Astani A, Reichling J, Schnitzler P. Phytother Res. 2010 May 24.

-Πανεπιστήμιο της Κατάνια, Ιταλία .Τμήμα Μικροβιολογικών και Γυναικολογικών Επιστημών, Eρευνητές: Garozzo A, Timpanaro R, Bisignano B, Furneri PM, Bisignano G, Castro A. Δεκέμβριος 2009.
Τίτλος: αντιική δράση του αιθέριου ελαίου Melaleuca alternifolia (τειόδενδρο)
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατέδειξαν ότι ο Τειόδενδρο και μερικά από τα συστατικά του (η τερπινέν-4-όλη, η τερπινόλη, η άλφα-τερπινεόλη) έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην αντιγραφή του υποτύπου Η1Ν1 του ιού της σε δόσεις κάτω από την κυτταροτοξική δόση.
Το τειόδενδρο θα πρέπει να είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.

Υπάρχουν αρκετά α.ε. με δράση κατά των ιώσεων, διότι περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες-χημικές ενώσεις με αποτελεσματική αντιική δράση. Πρόκειται για ουσίες που υπάρχουν στα φυτά από τα οποία λαμβάνουμε τα α.ε.
Παρακάτω θα αναφέρω αυτά που εκτός από αποτελεσματικά είναι κ σχετικά εύκολο να τα προμηθευτείτε.
Δάφνη, δρά κατά του SARS. Γιουνίπερος, έχει βρεθεί αποτελεσματικός για τον πυρετό από τον ιό του δυτικού Νείλου.
Ευκάλυπτος σφαιρικός για τον ιο της γριππης, κανελλα(από τα φύλλα), σιτρονελλα, γαρύφαλλο, ευκάλυπτος ακτινωτός γεράνιο, χο, μάνουκα, λιτσέα, μέλισσα, νιαούλι, ρίγανη, παλμαρόσσα, ραβενσαρά, φασκόμηλο, τειόδενδρο, θυμάρι, ύσσωπος, τειόδενδρο,
Πως τα χρησιμοποιούμε.

Διάχυση στο χώρο: 5-10 σταγόνες του α.ε. σε ένα γυάλινο μπολ με ζεστό νερό. Αυτή τη μέθοδο τη χρησιμοποιούμε κυρίως ως πρόληψη, όταν υπάρχουν ιώσεις γενικά.
Σπρέι για το χώρο: απλή μέθοδος που χρησιμοποιείται αναμιγνύοντας νερό και α.ε. Επειδή τα α.ε. είναι αδιάλυτα στο νερό, τα διαλύουμε πρώτα σε λίγο καθαρό οινόπνευμα ή σε φυτική γλυκερίνη. 20-30 σταγόνες α.ε. σε 5 ml οινόπνευμα και το μίγμα το προσθέτουμε σε 50 ml νερό. Πριν ψεκάσουμε ανακινούμε καλά και αποφεύγουμε ξύλινες επιφάνειες, βελούδινα κ μεταξένια υφάσματα κ άλλα ευαίσθητα αντικείμενα.

Στο μπάνιο: 5-8 σταγόνες α.ε. στην ποσότητα αφρόλουτρου που θα χρησιμοποιήσετε.
Body oils: 20-30 σταγόνες α.ε. σε 30 ml κατάλληλου φυτικού ελαίου. Η πιο κατάλληλη ώρα να το χρησιμοποιήσετε είναι το βράδυ πριν ξαπλώσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κ κρέμα σώματος, μόνο που σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να σας την παρασκευάσει κάποιος με ειδικές γνώσεις στην αρωματοθεραπεία.

Εισπνοές : 1-2 σταγόνες α.ε. σε ένα χαρτομάντηλο κ εισπνεύστε 2-3 φορές κάθε μισή ώρα.
Μερικά α.ε. μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ειδικά όταν είναι ευαίσθητο ή επιρρεπές σε αλλεργίες. Τα α.ε. που αναφέραμε έχουν δράση κατά των ιώσεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα χρειάζεστε όλα. Εξηγείστε στον ειδικό ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα που έχετε για να τον βοηθήσετε να κάνει την κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Μίγματα α.ε. που έχουν συνεργική δράση και τα προτείνω:

1)γαρύφαλλο, κανέλλα, θυμάρι.
2)ρίγανη, ύσσωπος, θυμάρι.
3)Για γρίππη : ευκάλυπτος ακτινωτός, γεράνιο, νιαούλι, παλμαρόσα.

Ο έρπης είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που συνήθως εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Οφείλεται στον ιό του έρπητα κ επειδή οι διάφορες ιώσεις καταπονούν τον οργανισμό θα αναφέρω κ ένα αποτελεσματικό μίγμα α.ε. που βοηθά:
Αιθέρια έλαια από σανδαλόξυλο, φασκόμηλο, μέλισσα, ρίγανη, ευκάλυπτο ακτινωτό και γαρύφαλλο διαλυμένα σε φυτικό έλαιο βάσης.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν καθαρό οινόπνευμα(ξηραίνει το δέρμα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δερματίτιδες) ή ακόμα χειρότερα αλκοολούχα λοσιόν( ανεπαρκής μέθοδος) για απολύμανση χεριών ή άλλων περιοχών του σώματος.

Η Αρωματοθεραπεία δίνει λύση, χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες. Ένα ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό τζελ , πολύ βολικό στη χρήση με άριστες προληπτικές ιδιότητες παρασκευασμένο από αιθέρια έλαια λεβάντας, τεϊόδεντρου, λεμονιού, γερανιού και ακτινωτού ευκάλυπτου, σε συγκεκριμένες αναλογίες, χρησιμοποιώντας σα βάση καθαρό τζελ αλόης!

Θυμηθείτε πως πάντα εμπιστευόμαστε τους ειδικούς τόσο για την επιλογή των σωστών αιθερίων ελαίων, όσο και για την παρασκευή των κατάλληλων για κάθε περίπτωση σκευασμάτων.

Διονύσιος Μεντές,
Φαρμακοποιός- Αρωματοθεραπευτής.
www.pharmajoy.gr
smen07@gmail.com
2610324894

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.