Ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο επηρεάζει την λειτουργία του ήπατος

Create: 11/07/2020 - 08:45

Νέα έρευνα έφερε στο φως πιο ανησυχητικά στοιχεία για την επιβλαβή δράση στο ήπαρ ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου παυσίπονου σε σχέση με ό,τι ήταν ήδη γνωστό.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη με αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και για την οποία έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων έως και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η σύνδεσή της με επιπλοκές στην ηπατική λειτουργία ήταν κάτι που είχε ελάχιστα διερευνηθεί και διευκρινιστεί στο παρελθόν, τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Aldrin Gomes, Καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Φυσιολογίας και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Βιολογικών Σπουδών UC Davis.

Τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, προέκυψαν κατόπιν πειραμάτων σε ποντίκια. Κατά την ερευνητική διαδικασία, ο Δρ. Gomes, σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Shuchita Tiwari και άλλους ερευνητές, χορήγησαν επί μία εβδομάδα σε ποντίκια μια ποσότητα ιβουπροφαίνης αντίστοιχη με αυτή που θα λάμβανε ένας ενήλικας σε καθημερινή βάση (περίπου 400 mg ). Στη συνέχεια, με τη χρήση προηγμένης φασματομετρίας μάζας στο ερευνητικό εργαστήριο του UC Davis, συνέλεξαν τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε στάδιο των μεταβολικών οδών στα ηπατικά κύτταρα.

Disclaimer: 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.